Anmäler brist på utrustning och psykisk stress

Blev nekade skyddsuturstning, saknade vissa skydd och upplever psykisk stress. Det är några av de tillbud som omsorgspersonal anmält de senaste månaderna. Norran har tittat på kommunens Lisa-anmälningarna.

Det har kommit in en handfull tillbudsanmälningar från omsorgspersonal med koppling till coronapandemin.

Det har kommit in en handfull tillbudsanmälningar från omsorgspersonal med koppling till coronapandemin.

Foto: Martina Holmberg / TT

Skellefteå2020-05-15 18:00

En Lisa-anmälan är något personalen skriver när det inträffar, eller riskerat att inträffa, en skada eller ett tillbud i samband med arbetet. Till skillnad från en lex Sarah, som rör missförhållanden i omvårdnad, ligger fokus på personalen. Sedan mars månad har fem Lisa-anmälningar skrivits med koppling till coronapandemin. 

I april larmar en anställd inom hemtjänsten att det vid ett besök hos en misstänkt smittad brukare helt saknades munskydd, samt att det var ”dåligt med övrig utrustning som förkläde och visir.” Som orsak anges: ”Ej fått hem tillräckligt med skyddutrustning.”

En annan anmälan från april rör situationen vid ett LSS-boende. Personal hade där efterfrågat skyddsutrustning men nekats den. ”Blev nekad detta (utrustning) då brukaren som vistades i boendet inte hade påtaglig hosta”, skriver anmälaren. Denne ringer dock en andra gång, dagen efter, och får då skyddsutrustning inom en timme. Hen skriver: ”Med facit i hand var det inte covid-19. Men om det hade varit det hade jag jobbat ett helt dygn utan skyddsutrustning.”

Ytterligare en anmälan rör situationen vid ett vård- och omsorgsboende, där en anställd skrev en rapport efter att ha blivit hostad i ansiktet av en boende med feber och influensasymtom. Personen beskriver att de saknar skyddsutrustning. Det enda som finns är ”handskar och förkläde i plast.” 

Två anmälningar är under benämningen ”psykiska tillbud”. De handlar om stämningen på arbetsplatsen. ”Direkt jag kommer till jobbet blir det ett himla hallå över corona”, skriver en anställd som upplever psykisk stress på grund detta. Ytterligare en anmälare upplever det jobbigt att de via teven på sitt boende ”hela dagen” informeras om coronaviruset, samt ”surr om att någon av oss kommer dö.” Personen önskar slippa åtminstone teven. 

Ejja Härman Aktell, vård- och omsorgschef, berättar att det vid tillfället då anmälningarna skrevs rådde ett ”gult läge.”

– Det betyder att det fanns skyddsutrustning endast för tre dagar, då kan vi ha tvingats prioritera till de ställen där det fanns bekräftade fall. 

Men nu är situationen en annan, fortsätter hon. I slutet av april hade kommunen tillräckligt med skyddsmaterial för att leverera utrustningspaket till samtliga boenden. På så vis finns utrustningen nära till hands så fort en situation med misstänkt smitta uppstår.

– För tillfället är det ett grönt läge, det betyder att vi har utrustning för tre veckor. Just nu känns situationen stabil även på sikt, eftersom vi också har inkommande utrustning, säger Ejja Häman Aktell. 

Det kommer också anmälningar om psykisk stress, hur hanteras de?

– Att det förekommer stress är helt naturligt, också att det pratas mycket om coronasituationen. Oron måste hanteras dagligen i verksamheten, i den dagliga planeringen och genom att man utför risk- och konsekvensanalyser. 

Om personal upplever psykisk stress, vilken hjälp kan de få?

– Alla anställda ska ha fått information från sin närmsta chef om den hjälp som finns. Vid behov kan man stöd via kommunhälsan, säger Ejja Häman Aktell. 

Hon understryker att Lisa-anmälningarna är en viktig del av arbetsmiljöarbetet.

– Händelser rapporteras, utreds, åtgärdas och följs upp. Allt för att det inte ska hända igen, säger hon. 

Fakta

Olycksfall som sker på en arbetsplats, eller tillbud som kunde ha lett till att olyckor eller ohälsa inträffar, ska alltid utredas av arbetsgivaren. På så sätt förebyggs risken att det upprepas.

Allvarligare tillbud ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Det är arbetsgivaren själv som bedömer om ett tillbud är allvarligt. Finns det en osäkerhet kring graden av allvarlighet är det alltid bättre att anmäla.

Arbetsgivare som inte anmält en allvarlig händelse riskerar böter enligt Arbetsmiljölagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!