Anmälde att övergrepp tystades ned av chef

Brukare utsattes för sexuella övergrepp av personal, men det tystades ned av chefen. Det hävdar en person som har anmält socialtjänsten i Skellefteå till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO inledde en tillsyn efter att personal tipsat om problem på arbetsplatsen. Bilden är en genrebild.

IVO inledde en tillsyn efter att personal tipsat om problem på arbetsplatsen. Bilden är en genrebild.

Foto: Erik Simander/TT

Skellefteå2019-10-29 18:56
undefined
IVO inledde en tillsyn efter att personal tipsat om problem på arbetsplatsen. Bilden är en genrebild.

En anonym person som arbetar inom kommunen ringde IVO i augusti och berättade att två brukare hade blivit utsatta för sexuella övergrepp av en i personalen. Det framgår inte vilken typ av verksamhet det rör, men händelsen ska ha uppdagats i januari 2019. Övergreppen ska däremot ha skett redan under hösten 2018.

Enligt inringaren ska det finnas bildbevis i form av sms-konversationer mellan personal och brukare. Brukarna ska även själva ha bekräftat vad som hänt.

Enligt anmälaren tog personal kontakt med chefen för verksamheten när övergreppen uppdagades. Chefen ska då ha sagt till personal att de skulle säga till brukarna att inte polisanmäla händelsen. Personal som lyft frågan blev förflyttad vilket, enligt inringaren, lett till en tystnadskultur. Händelsen ska inte ha lex Sarah-anmälts i samband med att den uppdagats.

Personen påpekar att "risken är stor att brukarna inte känner sig trygga och betrodda”.

Slutat arbetet

Efter klagomålet valde IVO att starta en tillsyn och begärde in dokumentation från socialtjänsten.

Enligt ett yttrande från socialnämnden ska medarbetaren redan ha lämnat sin anställning inom socialtjänsten när detta blev känt, men anställningen avslutades formellt direkt händelsen blev känd. Den ansvariga chefen ska också ha kontaktat drabbade för att erbjuda stöd.

I juni 2019 träffades chefen och arbetsgruppen socialförvaltningens kvalitetsledare för att göra en händelseanalys. Där diskuterades bland annat om två kontaktpersoner kan vara en lösning för att kunna signalera om en individ i personalen beter sig olämpligt. Det diskuterades även vad man ska göra om något olämpligt inträffat eller om en kollega är mer privat med en brukare.

Startar utredning

När socialnämnden fick klagomålet från IVO tilldelades ärendet en utredare och vid samtal med personal framkom att det kan vara tre personer som utsatts för övergrepp. Dessa händelser finns inte dokumenterade i social dokumentation eller genom avvikelser.

Först i september 2019, alltså efter att IVO fått tipset, upprättades en lex Sarah-rapport. Utredningen pågår fortfarande.

Det framkom även att det finns arbetsmiljöproblem och saknas förtroende mellan medarbetare och chef. Medarbetare upplevde att frågor om avvikelser och lex Sarah inte prioriterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!