Lunas faster: ”Jag är så besviken på samhället”

Socialnämnden kritiseras för andra gången efter överfallet på Luna.
Nu kräver fastern Emma Johdet Wettergren att ansvariga på kommunen avgår.
– Jag blir skogstokig. Jag är så besviken på samhället, säger hon.

Lunas faster Emma Johdet Wettergren riktar skarp kritik mot socialnämnden efter överfallet 2022.

Lunas faster Emma Johdet Wettergren riktar skarp kritik mot socialnämnden efter överfallet 2022.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2024-10-11 18:00

Nyheten i korthet

  • Nioåriga Luna överfölls och skadades allvarligt i Skellefteå sommaren 2022. En 15-årig pojke dömdes för brottet.
  • Socialnämnden i Skellefteå kommun har nu kritiserats för andra gången av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för bristande hantering kring pojken.
  • Lunas faster, Emma Johdet Wettergren, kräver att ansvariga på kommunen avgår och att Ivo:s kritik leder till verkliga förändringar.

Den 7 juli 2022 överfölls då nioåriga Luna på Morö Backe i Skellefteå. Hon överlevde, men skadades allvarligt.

Senare samma år dömdes en 15-årig pojke för våldsdådet. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.

Efteråt framkom att det funnits flera varningssignaler kring pojken. Ett år tidigare ska han ha angripit en kvinna i en gångtunnel på Moröhöjden. Dokumentation från skolan visade att han under 2019 utreddes för tre fall av kränkande behandling mot tjejer på skolan. Det fanns också uppgifter om att han blivit misshandlad av sina föräldrar.

undefined
Luna är fortfarande i behov av assistans dygnet runt.

Socialnämnden i Skellefteå kommun kritiserades på flera punkter för hanteringen kring pojken.

Och nyligen hände det igen: Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kom med ny, allvarlig kritik mot socialnämnden, som inte anses ha åtgärdat alla brister som påpekats i den ursprungliga granskningen.

Något som har fått Emma Johdet Wettergren, faster till Luna, att reagera kraftigt.

– Socialnämnden har haft tid på sig men har ändå inte åtgärdat bristerna. Jag tycker man kan förvänta sig mer av vuxna människor i ledande positioner, säger hon.

undefined
Polistekniker undersöker platsen för överfallet. Våldsdådet på Morö Backe har beskrivits sakna motstycke såväl i Skellefteås som den svenska kriminalhistorien, inte minst med tanke på de allvarliga brotten, tillvägagångssättet och att både offer och gärningsman var så unga.

Efter överfallet mot Luna har regeringen meddelat att man vill införa en lagändring, en ”lex Luna”, som skulle innebära att myndigheter kan dela mer information med varandra för att förebygga brott.

Men Lunas faster menar att det redan fanns rutiner för samverkan mellan skola, socialtjänst och polis i Skellefteå när överfallet inträffade. Hon säger att hon håller socialnämnden som medskyldig till Lunas livsöde. Hon kräver att Ivo:s kritik omsätts i förändring och att ansvariga entledigas.

– Men vi får väl vackert bara invänta nästa katastrof och skicka våra kondoleanser till nästa offer och anhöriga.

Emma Johdet Wettergren säger att hon inte vill bidra till någon hetsjakt på enskilda individer. Det handlar om att förändra strukturer som sitter i väggarna, poängterar hon.

– Det är ett ledningsproblem och det är dags att sluta stoppa huvudet i sanden.

undefined
Emma drar paralleller till hur Ljusdals kommunledning hanterat uppgifter om sexuella övergrepp inom förskolan. ”De har tagit ansvar och erkänt att det funnits brister. Det är så man borde agera”, säger hon.

Iosif Karambotis (S), ordförande i Socialnämnden, har tidigare avböjt att kommentera kritiken från Ivo, med hänvisning till sekretess.

Samtidigt har han gett uttryck för att nämnden tar kritiken på stort allvar och strävar efter att bli bättre.

Det är väl bra att socialnämnden visar att de tar kritiken på allvar?

– Det känns som tomma ord. De har ju inte kunnat svara tillfredsställande på Ivo:s synpunkter, säger Emma Johdet Wettergren.

Enligt Ivo är det ”anmärkningsvärt” att socialnämnden inte hade kvar någon oro för pojken efter avslutad utredning. Emma Johdet Wettergren håller med.

– Socialnämndens agerande känns obehagligt och ohederligt, säger hon.

Norran har sökt Iosif Karambotis även inför denna publicering. Han svarar via sms att nämnden ”inte kommenterar enskilda ärenden på grund av sekretess”.

Hur ser du på att ni beskrivs som medskyldiga till Lunas livsöde, och kravet på avgångar?

”Inga kommentarer”, skriver Iosif Karambotis.

Ivo:s kritik

I oktober 2023 kom Ivo:s första tillsyn mot socialnämnden i Skellefteå. Nämnden fick omfattande kritik för passivitet och otillräckliga utredningar om den 15-årige pojken. Här är Ivo:s kritik i sin helhet:

• Nämnden har inte utrett uppgifter om våld enligt då gällande bestämmelser. 

• Nämnden har inte tagit ställning till att upprätta en polisanmälan trots uppgifter som borde föranlett misstanke om att barnet utsatts för brott. 

• Nämnden har inte fattat beslut om uppföljning i samband med att en utredning avslutades utan insatser. 

• Nämnden har inte motiverat en omedelbar skyddsbedömning. 

• Nämnden har inte inlett utredning med anledning av uppgifter som inkommit om att barnet uppvisat ett normbrytande beteende.

För några veckor sedan riktade Ivo återigen kritik mot socialnämnden. Nämnden bedömdes ha vidtagit vissa åtgärder men de flesta punkterna har fortfarande inte besvarats, ansåg Ivo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!