Det är Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd TYA som för femte året i rad delar ut priset Årets Transportskola för att uppmärksamma de gymnasieutbildningar som utmärkt sig under året.
Syftet med utmärkelsen är att uppmuntra skolor att ständigt öka kompetensen hos blivande unga lastbilsförare genom att visa på goda exempel och uppmuntra till samverkan mellan skolorna. En viktig del i utbildningen är samarbetet mellan elev, skola och APL-företag.
45 procent tjejer
Enligt TYA är sju procent av landets alla lastbilsförare kvinnor. I Klassen som examinerades i våras vid Anderstorpsgymnasiet transportutbildning var 45 procent tjejer. I årets klass har andelen tjejer minskat till 33 procent, men ligger ändå över rikssnittet som ligger runt 25 procent på gymnasiet.
– Det märks att det kommit in betydligt fler tjejer de senaste 8-10 åren, vilket är mycket glädjande då de ofta är mycket eftertraktade på åkerierna. Vi har även stor hjälp av att våra utflugna kvinnliga elever rekommenderar vår skola till sina vänner samt på sociala medier, och fungerar mycket väl som handledare och ambassadörer, säger transportläraren Robert Broman.
Jobb direkt efter examen
Lärarna vid Anderstorpsgymnasiets transportutbildning har en yrkesbakgrund som godsförare, maskinförare, anläggningsförare, trafikledning, skogsbilsförare, kranförare och tankbilsförare, vilket gör att de kan erbjuda eleverna kunskap inom de flesta transportyrken. Skolan har ett nära samarbete med företagen på orten som erbjuder praktik, donerar utrustning och många elever får sedan jobb på dessa företag direkt efter examen.
Vilken skola som vinner kommer avslöjas under konferensen Transportkompetens i Göteborg den 2-3 oktober. Förutom äran, består priset av en prissumma på 10 000 kronor och en friplats att tävla på Yrkes-SM i Helsingborg 2020 för en elev.
”Det märks att det kommit in betydligt fler tjejer de senaste 8-10 åren, vilket är mycket glädjande då de ofta är mycket eftertraktade på åkerierna.”