Anders nekades att åka med bussen: ”Blev knäckt”

När Anders Jonsson skulle ta bussen från Skellefteå hem till Umeå blir han nekad att åka med. Chauffören menade att hans rullstol är för tung – och Anders blev lämnad på busstationen. ”Jag blev knäckt”, säger han.

Här blir Anders lämnad på busstationen i Skelelfteå. Chauffören säger att hans rullstol är för tung. ”Men jag uppfyller alla krav”, säger Anders.

Här blir Anders lämnad på busstationen i Skelelfteå. Chauffören säger att hans rullstol är för tung. ”Men jag uppfyller alla krav”, säger Anders.

Foto: Veronika Åström

Skellefteå2024-01-30 18:00

I lördags tog Anders Jonsson bussen från Umeå till Skellefteå med sin elrullstol. Redan där blev det problem vid påstigningen.

– Busschauffören började ringa samtal och fråga om sådana här fordon. Han hade svårt att få ett besked men till sist valde han ändå att ta med mig på bussen. När vi kom fram till Skellefteå sa han till mig att inte ta bussen igen. "Om du kommer till min buss igen och jag är chaufför kommer jag neka dig att åka" sa han, berättar Anders.

När han skulle åka tillbaka till Umeå dagen efter blev det strul igen.

– Då kom samma chaufför och pratade med han som skulle köra min buss. Han sa att min rullstol var för tung. Den som skulle köra min buss sa att han redan var 15 minuter försenad och behövde åka. Då lämnade de mig på stationen.

Anders blev tillsagd att ringa länstrafikens kundtjänst. 

– Jag pratade i över 40 minuter med en kille. Han började ifrågasätta vad jag har för rullstol och gick in på internet för att kolla upp den, berättar Anders.

undefined
Anders blev tillsagd att ringa kndtjänst på länstrafiken när han inte fick åka med på bussen.

Anders reser med en elrullstol som enligt honom uppfyller alla krav för att få användas på bussar.

– Det går tydligen något rykte bland chaufförerna att den här typen av rullstolen är för tung. Men den rullstolen jag har är en vanlig permobil. Rampen är tillräckligt stark och den har fästpunkter.

På bussarna finns speciella rullstolsplatser med anordningar för att fästa rullstolen under färd.

– Men busschaufförerna är väldigt dåligt utbildade i hur man ska använda dem. Det behövs en del upplärning så att chaufförerna blir vana att spänna fast rullstolen. 

Senare på söndagen fick Anders till sist åka med en annan buss till Umeå. 

– Det var en snäll chaufför. Han sa att vi kunde prova om det gick och till slut fick vi fast min rullstol efter 25 minuter. Men just när han skulle starta mot Umeå blev han uppringd, troligtvis av trafikcentralen, och vi blev tvungna att vända på mig. Det visar lite grann hur olika bud det finns.

Framåt kommer han nog känna en oro över att åka kollektivt.

– Nu känns det att många busschaufförer har gaddat ihop sig. Man känner sig ganska utsatt när man sitter där och känner sig som ett problem. Det är ingen kul känsla.

undefined
Harriett Söder säger att vikt och storlekskraven är där av säkerhetsskäl.

Harriet Söder är vd på Länstrafiken. Hon berättar att det finns regler kring vikt och storlek av säkerhetsskäl.

– De reglerna ska både förarna och resenärerna känna till. Håller man sig inom reglerna ska man få åka, säger hon.

Rullstolen får vara max 120 centimeter lång och 70 centimeter bred. Totalvikten får inte överstiga 300 kilogram.

– Vi har tydliga krav i våra avtal att förarna ska kunna detta. Nödvändig utrustning ska finnas tillgänglig och chaufförerna ska veta hur den hanteras.

Situationen blir krånglig om rullstolen skulle vara för stor.

– Nu vet jag inte om det krävdes en lyft i den här situationen. Vi har ett regelverk där det står att om en lyften inte fungerar så har föraren skyldighet att hjälpa resenären. 

Harriet Söder säger att den stora mängden olika modeller av rullstolar skapar problem.

– Ingen rullstolsmodell är den andra lik. Det finns så många olika modeller med olika fästpunkter, och allt måste göras på ett trafiksäkert sätt. Om rullstolen är godkänd och fyller kraven ska det inte vara något problem, säger hon och fortsätter:

– Jag beklagar att resenären drabbas, men jag kan inte så här svara på var det har brustit. Det är väldigt tråkigt när det blir så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!