I veckan har Skellefteås skolpolitiker gått igenom verksamheternas pedagogiska bokslut. Skolnämnderna har bland annat diskuterat de olika förutsättningarna för förskola, grundskola och gymnasium.
Bland annat konstaterades att andelen förskollärare fortsätter att minska. 2018 hade 51 procent av personalkollektivet i Skellefteå legitimation, men år 2021 var det bara 48 procent. Den siffran är lägre än i både Umeå och Luleå – men fortfarande några procentenheter högre än rikssnittet.
– Sverige har en nationell lärarbrist i alla kategorier. Det har drabbat även Skellefteå och kommer fortsätta att göra det, säger Fredrik Stenberg (S).
Han säger att utvecklingen är väntad, och räknar dessutom med att situationen kan förvärras de närmaste åren.
– Med tanke på den tillväxt vi befinner oss i är det inte otroligt att andelen legitimerade lärare kommer att sjunka ännu mer, säger han.
– Vi behöver alla förskollärare och barnskötare som vi kan få.
Vad kan ni göra för att motverka den negativa utvecklingen? Finns det någon ljusning?
– Ja, vi jobbar bland annat med en kompetensförsörjningsplan. Vi har arbetat aktivt med att fortbilda de outbildade barnskötare som finns i kommunen, och vi kommer fortsätta att göra detta. Det är ett sätt att öka andelen som har legitimation.