Andas lugnt och ta det med en nypa salt

Först kan det tyckas att hela idén är fullkomligt ny och okänd, men sanningen är ju den att det är precis tvärtom. Saltrum nummer två har till och med ärvt sin saltgenerator från saltrum nummer ett.

Lyckliga fötter med saltkristaller mellan tårna. Känslan liknar en barfotapromenad på stranden.

Lyckliga fötter med saltkristaller mellan tårna. Känslan liknar en barfotapromenad på stranden.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-12-14 11:00
undefined
Det ska vara fint härinne. Annika Isaksson krattar golvet och plockar bort eventuella skräp som hamnat där.

Skellefteå Saltzon står det på skylten. Den som kliver nerför trappan och öppnar dörren möts av en och ibland även av två kvinnor. Deras affärsidé är att erbjuda en gammal finsk, men framförallt en gammal östeuropeisk, alternativmedicinsk behandlingsmetod som än så länge inte är särskilt vanlig i Sverige.

"Det är ett och ett halvt ton salt på golvet och ett halvt ton på väggarna."

Samboparet Annika Isaksson och Kin Grenholm har under hösten ägnat åtskilligt med tid åt att skyffla salt i det specialbyggda rummet.

- Det är ett och ett halvt ton salt på golvet och ett halvt ton på väggarna, berättar Annika.

Den som tror sig känna igen Annika och Kin har alldeles rätt. Båda har jobbat på Västerbottensteatern, Annika som skådespelare och Kin som ljusdesigner.

Det var när båda två drabbades av utbrändhet, och började fundera på framtiden, som de kom i kontakt med Skellefteås första saltrum för allra första gången. Det rummet låg på Norrböle, startades 2013 och fyra år senare var det till salu. Hela rummet köpte de inte, däremot tog de över saltgeneratorn. Den lilla apparat som ser till att blåsa ut finfördelat så kallat medicinskt salt i luften. Salt som besökarna sitter och andas in under den 45 minuter långa sejouren i vilstolarna.

Nu handlar det inte bara om att andas. Kins kunskaper om ljus har kommit väl till pass i denna centralt belägna lokal, för den som vill kan kombinera sin saltrumsbehandling med ljusterapi. Massor av ljus blir det. När lamporna lyser för fullt förstärks ljuset flera gånger om tack vare de kritvita saltkristallerna.

"En del vill kanske ha på sig linne och shorts. Andra vill låna en tunn rock att ha utanpå sina vanliga kläder."

Å andra sidan finns det kanske de som vill ha en mer dämpad mysbelysning. Blått ljus kanske känns skönt eller varför inte helmörkt. Valet är fritt, liksom klädseln.

- En del vill kanske ha på sig linne och shorts. Andra vill låna en tunn rock att ha utanpå sina vanliga kläder. En del går omkring barfota, andra drar på ett par lånade plasttossor, berättar Kin.

Hur kunderna vill vara klädda har också att göra med varför de vill befinna sig i ett saltrum.

Alla har inte problem med andning och bihålor. Somliga har diverse eksem och psoriasis på kroppen och det är bekymmer som också sägs kunna bli bättre tack vare saltet. Fast då gäller det förstås att låta luften komma i kontakt med huden. Alltså inga kläder där eksemet sitter.

Kin håller som bäst på att utbilda sig till resekonsult. Annika har utbildat sig till zonterapeut och har under en tid drivit Annikas Zonterapi. Att båda, och kanske särskilt Annika, nappade på den här salta idén berodde främst på hennes egna luftrörskatarrer och förkylningsastma.

Båda två tog helt enkelt och besökte saltrummet på Norrböle den där gången, 2017.

- Min hosta dämpades redan vid första besöket. Saltet löser upp slem och vidgar luftrören, förklarar Annika som också kan berätta hur det går till att få saltet att sitta kvar på väggarna.

- Först byggde vi ett rum i rummet. När saltet skulle upp blandades det med vatten till en smet.

Annika och Kin fick tips och goda råd av stans första saltrumsägare om hur geggan skulle kastas fast på väggarna och därefter sprayas med ett bindemedel.

- Vi fick jobba med en liten bit i taget.

undefined
Ewa Eriksson (närmast kameran) har haft problem med bihålorna länge. För henne fungerar saltrummet lika bra som medicin. I stolen bredvid sitter Maria Bergmark.
undefined
Generatorn som fanns i Skellefteås första saltrum har fått ett nytt hem.
undefined
Innan saltgeneratorn laddas måste saltet värmas upp.
undefined
Kin Grenholm laddar saltgeneratorn med nyvärmt salt.
undefined
Ett saltrum för avkoppling med mycket ljus och musik på låg volym i högtalarna. Närmast kameran syns Anton Forsling, följd av Micke Ramstedt, Maria Bergmark, Ewa Eriksson, Monica Ruljeff och Kerstin Holmgren.

Resultatet blev en illusion av en glittrande salt saltgruva. Vilket är mer än passande för det var i sådana gruvor som saltrumsidén föddes en gång. Man upptäckte att de som arbetade i saltgruvor drabbades av lungsjukdom mindre ofta än andra.

För många är saltrum en nyhet, för andra är den en gammal vana. En som verkligen är glad för att Skellefteå återigen har fått ett saltrum att besöka, det är Ewa Eriksson. Tidigare var hon en av dem som brukade besöka saltrummet på Norrböle. Nu har hon hittat till Skellefteå Saltzon istället och precis i rättan tid dessutom.

- Jag hade börjat få problem med mina bihålor igen, smärta och inflammation. För mig fungerar saltrum bra. Det hjälper lika bra som medicin. Nu är det fjärde gången jag är här, men redan vid andra besöket började det lätta i bihålorna.

Andra som hittat till detta speciella rum måste betraktas som nybörjare. Ryktet om ställets existens har spritts från Facebookkonto till Facebookkonto.

För tre av besökarna uppstod helt enkelt en slags kedjereaktion. Anton Forsling fick höra talas om saken av Micke Ramstedt som fick höra talas om det nya saltrummet av Maria Bergmark och nu är alla tre där samtidigt.

Förstagångsbesökaren Anton, som är astmatiker, tycker helt enkelt att det ska bli intressant att få prova på det här.

Micke, som alltid brukar känna sig deppig när höstmörket börjar smyga sig på, han har mest kommit hit för ljusets skull.

- Det här är andra gången för mig. Redan första gången kände jag en skillnad. Fick tillbaka sommarkänslan, tyngden på axlarna lättade.

undefined
Lyckliga fötter med saltkristaller mellan tårna. Känslan liknar en barfotapromenad på stranden.
Skellefteå Saltzon

Drivs av: Annika Isaksson och Kin Grenholm.

Förutom saltrum: Så ägnar sig Annika också åt zonterapi.

I rummet: Finns sex stolar. Behandling kan ske i grupp eller enskilt.

Luftfuktighet: 30-40 procent.

Behandlingstid: 45 minuter per gång.

Behandlingsmetoden: Kallas haloterapi. Halos är det grekiska ordet för salt.

Hur salt känner man sig efteråt? Inte så jättemycket. Men visst fastnar det lite salt på läpparna. Det tycker tungan om.

I Sverige finns: Endast ett fåtal saltrum - i Trollhättan, Jönköping, Ronneby, Motala, Säffle, Stockholm, Malmö och Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!