Skelleftebor slöt upp för Ukraina och Gaza

Det var många som slöt upp på torget i Skellefteå på lördagen för att stötta Ukraina, dess befolkning och protestera mot Putins krig: ”Jag tror inte att världen förstår vidden av kriget”, säger Anastasiia Romaniuk.

Anastasiia Romaniuk från Ukraina kom till Sverige och Skellefteå för en månad sedan.

Anastasiia Romaniuk från Ukraina kom till Sverige och Skellefteå för en månad sedan.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-02-24 18:30

Det var den 24 februari 2022 som Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina. Manifestationen i Skellefteå hölls på tvåårsdagen för invasionen under rubriken "Stå upp för fred och solidaritet - mot Rysslands krig i Ukraina och för vapenvila i Gaza". 

Bland deltagarna fanns Anastasiia Romaniuk som kommer från Rivne i västra Ukraina. För en månad sedan kom hon till Sverige och Skellefteå. 

undefined
Anastasiia Romaniuk från Ukraina kom till Sverige och Skellefteå för en månad sedan.

I Ukraina var hon frivilligarbetare inom det militära. Hon säger att hennes familj fortfarande är kvar i Ukraina och under manifestationen i Skellefteå bar hon ett plakat med texten: ”Peace in Ukraine”. 

Hon tycker det är viktigt att dela berättelser och säger: 

– Jag tror inte att världen förstår vidden av kriget i Ukraina. 

Vad tycker du om uppslutningen här i dag? 

– Det är okej men det kunde vara bättre, säger hon. 

undefined
Musikunderhållning var också ett av inslagen.

Bakom evenemanget, som är det fjärde i ordningen, står Migrantmän Skellefteå, en ideell organisation som arbetar med stöd till manliga flyktingar i Skellefteå, främst från Mellanöstern och Afrika. Lördagens manifestation skedde i samarbete med Svenska Kyrkan. Det är totalt tio män som bildar föreningen Migrantmän Skellefteå, där en är Per Lindbäck. 
– Mitt personliga engagemang rör sig kring frågan om solidarietet och att vi bryr oss om världen utanför Sverige, säger han och fortsätter: 
– Jag tror lite på det här med att droppen urholkar stenen. Att människor runt om i världen håller tal och försöker säga sin mening kan kanske påverka i det lilla. 

undefined
Hans Marklund.


Han säger också att han tror att alla förfasar sig över krig och när man ser hur barn och andra drabbas väldigt hårt så blir en manifestation en möjlighet att ta avstånd från sådana fasor. 

Per Lindbäck berättar att fordonsprogrammet vid Anderstorpsgymnasiet rustat upp 30 bilar som körts till Ukraina. En av dem visades upp på torget vid manifestationen. 

– På något sätt i lilla Skellefteå gör vi saker som ändå ligger i rätt vågskål för att kunna bidra till en bättre värld. När det gäller Ukraina så är det också ett försvar för vårt eget land, säger han. 

undefined
Kommunalråd Lorents Burman (S) höll tal.

Per Lindbäck hade förhoppningar om att slå AIK:s hemmamatcher i antalet deltagare, sådär 6 000 till 7 000 personer. Nu var det inte riktigt så många som deltog i manifestationen, men en hel del hade valt att delta för att visa sitt stöd, bära plakat och ta del av budskapen i alla de tal som hölls. 

– Jag tycker att det är fantastisk uppslutning och jag tror att det är fler än vid de andra manifestationerna, säger Cristina Fahlgren Lövheim, dagens huvudtalare som representerar föreningen Migrantmammor. 

– Tyvärr verkar det bli ett långt krig i Ukraina men jag tänker att vi, trots allt, skickar signaler med våra manifestationer och vi måste tro på att det betyder någonting, säger hon. 

undefined
Per Lindbäck är engagerad i Migrantmän Skellefteå.

I sitt tal citerade hon Martin Luther King med orden: ”Om vi utgår från att livet är värt att leva och att människorna har rätt att överleva då måste vi hitta ett alternativ till krig”. Hon avslutade talet med att kräva ett omedelbart slut på kriget i Ukraina och omedelbar vapenvila i Gaza. 

undefined
Christina Fahlgren Lövheim var dagens huvudtalare. Hon citerade Martin Luhter King.

Lördagens evenemang kretsade också kring Gaza och kriget som pågår där och uppmärksammades av de talare som deltog. De bestod av representanter för Svenska Kyrkan, Röda Korset samt kommunalråd Lorentz Burman och oppositionsråd Andreas Löwenhöök. 
 

Kriget i Ukraina

24 februari 2022 inledde Ryssland fullskalig invasion av Ukraina, men kriget inleddes redan 2014 då Ryssland annekterade Krim. 

FN, Nato och andra aktörer har kraftfullt fördömt invasionen då det innebär ett tydligt brott mot folkrätten och statssuveräniteten. Den pågående konflikten har orsakat omfattande mänskligt lidande. 

Enligt FN:s beräkningar i januari 2024, har minst 10 242 civila dödats och minst 19 337 civila skadats i Ukraina. Men uppgifter från staden Mariupol saknas. Den har varit mycket hårt drabbad så det verkliga talet befaras vara betydligt högre. 

Snart två år efter krigsutbrottet anger FN:s flyktingorgan UNHCR att 6,3 miljoner ukrainare är på flykt utanför landet och cirka 3,7 miljoner är internflyktingar i Ukraina (Siffrorna är från januari 2024). 

Källa: Globalis 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!