Ambulansproblem i Skellefteå: Kritiska till lösning – får lämna utrustning för att kapa vikt

Byt ut samtliga ambulanser med viktproblem och bekosta c-körkort för personalen. Det krävde skyddsombud vid ambulansen i Skellefteå. Nu har Arbetsmiljöverket kommit med sitt beslut, som innebär ett avslag på fackets krav.

Det råder oenighet om hur ambulansbilarnas viktproblem ska tacklas.

Det råder oenighet om hur ambulansbilarnas viktproblem ska tacklas.

Foto: Daniel Eriksson

Skellefteå2019-02-26 07:00
undefined
Det råder oenighet om hur ambulansbilarnas viktproblem ska tacklas.

Bakgrunden är de viktproblem som två av fyra ambulanser i Skellefteå har. Norran berättade ifjol att ambulanser ibland har framförts med överskriden maxvikt, vilket är olagligt.

Sedan dess har arbetsgivaren utarbetat nya instruktioner för lastvikt. Dessa säger bland annat att endast förare, vårdare och patient ska medfölja i ambulanser med en lastvikt på 250 kilo. Anhöriga får därmed inte följa med. Inskolning av nya medarbetare får inte heller ske i dessa fordon.

Förutom dessa åtgärder kan utrustning plockas bort för att få ned totalvikten. Det kan även bli aktuellt att tanka mindre och oftare.

Ringa efter utrustning

Skyddsombuden är inte nöjda med lösningen och skickade nyligen in en begäran om arbetsmiljöåtgärder till Arbetsmiljöverket. Kravet var bland annat att samtliga bilar med viktproblem byts ut direkt.

Jag kan bara säga att vi absolut ser situationen som en utmaning.

Skyddsombudet hänvisar bland annat till att ambulanspersonal kan tvingas ta extra ambulanser ibland, samt tvingas ringa efter utrustning som plockats bort på grund av viktproblem. De hänvisar även till ”samvetsstress” då personal tvingas neka anhöriga att åka med.

Rimliga beräkningar

På grund av fackets begäran utförde Arbetsmiljöverket en inspektion vid ambulansen i Skellefteå. Men ett förbud eller föreläggande meddelas inte. Vid besöket framkom att både arbetsgivare och skyddsombud är eniga om att fordonen inte ska framföras med överskriden maxvikt, samt att det finns viktberäkningar som är rimliga.

Skyddsombudet Kristoffer Thylin har ännu inte sett beslutet och vill därför avvakta med kommentarer.

– Jag kan bara säga att vi absolut ser situationen som en utmaning, säger han.

Anna Cahier är verksamhetschef för regionens akutsjukvård. Hon berättar att arbetsgivare och fack ska ha en fortsatt dialog om problemen.

Personal hänvisar bland annat till samvetsstress då de inte kan ta med anhöriga?

– Ja, de hänvisar till det, men hur ofta den situationen uppstår vet jag inte, säger Anna Cahier.

Det personalen berättar låter inte optimalt?

– Nej, det är en långtifrån en optimal situation. Men den går inte att lösa helt förrän samtliga fordon har en högre total lastvikt, säger hon.

När är bilarna utbytta?

– Det är svårt att besvara. Upphandling av nya fordon pågår och fordonen byts successivt ut, säger Anna Cahier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!