Patient avled – ambulanspersonal var på rast

När ambulanspersonal var på rast larmade SOS om ett hjärtstopp utan att få kontakt. Patienten avled senare. "Undertecknad upplever att SOS lägger över samvetskval på personalen", skriver ambulansmedarbetare i en avvikelserapport.

I en avvikelserapport beskriver ambulanspersonal händelseförloppet när en patient drabbades av hjärtstopp under en schemalagd rast. (Arkivbild)

I en avvikelserapport beskriver ambulanspersonal händelseförloppet när en patient drabbades av hjärtstopp under en schemalagd rast. (Arkivbild)

Foto: TT

Skellefteå2021-09-09 06:15

Det var i augusti som SOS fick ett inkommande samtal om hjärtstopp hos en patient. Enligt en avvikelserapport från ambulanssjukvården Västerbotten hade den enda ambulansbesättningen i närheten sina rakel-apparater avstängda vid den tidpunkten eftersom de var på sin schemalagda rast. På grund av detta var de inte nåbara.

Undertecknad skriver att hen startat sin apparat under ett toabesök och att det då inkom ett anrop. Personen avvaktade med att svara.
 

Vidare förklarar hen att SOS ringde till stationen och frågade om ambulanspersonalen kunde avbryta rasten för att ta ärendet och att de således lägger över samvetskval på personalen.

undefined
I en avvikelserapport beskriver ambulanspersonal händelseförloppet när en patient drabbades av hjärtstopp under en schemalagd rast. (Arkivbild)

I avvikelsen framgår det att ambulanspersonalen sedan avbröt rasten och tog sig an ärendet – men att patienten fick fördröjd vård samt väsentligt sämre förutsättningar att överleva hjärtstoppet, och således sedan avled efter hjärt- och lungräddning på plats. 

Rapportören menar att den troliga orsaken till händelsens utkomst är de raster som regionen infört för ambulanspersonal – eftersom det i praktiken reducerar ambulansutbudet under dygnet. Hen är kritisk till rasttilldelningen och skriver att en lämplig åtgärd är att inte använda sig av raster inom ambulanssjukvård:

”Detta på grund av att det är omöjligt att kunna förutse akuta händelser som till exempel hjärtstopp”.

Mattias Lundmark, avdelningschef för ambulanssjukvården Skellefteå, beskriver händelsen som olycklig. Han är också kritisk till rasterna.

– Om jag fick välja skulle rasterna tas bort.

Tidigare har ambulanspersonalen fått en summa pengar utbetald i stället för rast, säger han och tillägger att halvtimmesrasten infördes i augusti 2020 för att möjliggöra en paus under dagen för de anställda. Då togs ersättningen bort. 

Han menar att rasterna inte fungerar i praktiken och att personalen ofta inte hinner ta ut sin rast över huvud taget. 

– Det är som att säga till någon att de inte får sköta sitt jobb. När man har rast ska man inte behöva vara tillgänglig, men så fungerar det ju inte i akutsjukvård. Sjukdomar och olyckor tar inte paus.

Han tillägger:

– Ambulanspersonalen vill alltid hjälpa till och de vill absolut inte sitta på rast när larm inkommer. Vi är för få som det är redan och rasterna gör att tillgängligheten minskar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!