Allvarlig kritik mot yrkesutbildningar

Elever övningskörde utan uppsikt, fick bara ha halva sin praktik ute på företag – och vissa fick inte köra alla de fordon som ingår i ämnesplanen. Nu får två yrkesförarutbildningar i Skellefteå kommun svidande kritik av Skolinspektionen.

Skolinspektionen riktar svidande kritik mot två yrkesförarutbildningar i Skellefteå.

Skolinspektionen riktar svidande kritik mot två yrkesförarutbildningar i Skellefteå.

Foto: Kollage

Skellefteå2023-05-24 18:00

Skolinspektionen har genomfört tillsyner vid två yrkesförarutbildningar inom godstrafik i Skellefteå kommun. Den ena utbildningen drivs av Anderstorpsgymnasiet på uppdrag av vuxenutbildningen. Den andra anordnas på entreprenad av Yrkesakademin och är förlagd i Bureå. Elever, lärare och rektorer har intervjuats och Skolinspektionen har hittat många brister.

Utbildningen vid Anderstorpsgymnasiet får till exempel kritik eftersom elever ibland har fått övningsköra lastbil på ett avgränsat område utan uppsikt av lärare. Detta bryter mot körkortsförordningen och Skolinspektionen anser att eleverna därigenom har utsatts för fara.

Lärarna förklarar att det handlar om elever som har ”kommit långt i utbildningen och bedöms klara av att köra självständigt”. När rektorn får frågor från Skolinspektionen svarar hon att det alltid ska finnas en lärare på körområdet, men hon kan inte säga med säkerhet att det alltid är så.

undefined
Den ena utbildningen drivs av Anderstorpsgymnasiet på uppdrag av vuxenutbildningen. Den andra anordnas genom entreprenad av Yrkesakademin i Bureå.

Båda utbildningarna får också kritik gällande det arbetsförlaga lärandet, apl. Det saknas nämligen beslut om vilka delar av utbildningarna som ska genomföras på apl. 

Utbildningen på Anderstorpsgymnasiet har sex veckors apl, men hälften av dem har genomförts på skolan. Enligt rektorn beror det på att utbildningen löper över sommaren och att tillgången på apl-platser på företag då är begränsad.

Eleverna säger till Skolinspektionen att de inte har förstått att de genomfört delar av sin apl på skolan. De säger sig inte heller ha suttit ned med någon lärare efteråt för att berätta vad de gjort under dessa apl-veckor.

Gemensamt för båda utbildningarna är även att vissa elever uppgett att de inte haft möjlighet att köra fordonsmonterad kran trots att detta ingår i ämnesplanen. Vid Anderstorpsgymnasiet erbjöds visserligen ett utbildningstillfälle, men de som var frånvarande hade inte fått någon andra chans vid Skolinspektionens besök. Eleverna i Bureå har bara fått öva i simulator, vilket inte bedöms vara tillräckligt. 

Flera elever vid utbildningen i Bureå säger att de har gått miste om möjligheten att köra hjullastare och truck, trots att detta också ingår i ämnesplanen. Inte heller i dessa fall hade det anordnats några uppsamlingstillfällen när Skolinspektionen kom på besök.

undefined
Skolinspektionen.

Dessutom uppger eleverna i Bureå att de bara fått öva på att hantera lastpallar av trä, så kallade europapallar. I ämnesplanen står att eleverna ska lära sig hantera olika slags lastbärare.

Skellefteå kommun är huvudman och ytterst ansvarig för båda utbildningarna. Simon Dahlgren, verksamhetschef vid vuxenutbildningen i Skellefteå, säger att utbildningarnas rutiner nu ska ses över.

Hur ser du på att elever vid Anderstorpsgymnasiet övningskört utan uppsikt av lärare?

– Det är absolut inte bra, jag förstår naturligtvis kritiken. Nu ska vi se över rutinerna och tydliggöra hur övningskörning ska genomföras. Vi för en dialog med både Yrkesakademin och Anderstorpsgymnasiet för att förstå vad som har hänt, vi har redan nu börjat utreda det tillsammans med rektorer och lärare, säger Simon Dahlgren.

Hur kommer det sig att eleverna på Anderstorp bara har haft hälften av sin apl ute på olika företag?

– Vi håller på att undersöka det också. En del av apl-tiden har under pandemin genomförts inom skolans område.

undefined
Simon Dahlgren, verksamhetschef för vuxenutbildningen i Skellefteå.

Är det inte ganska grundläggande att eleverna ska få den utbildning de har rätt till?

– Jag kan inte annat än att hålla med. Det kan förvisso finnas förmildrande omständigheter som jag inte känner till, Anderstorpsgymnasiet har till exempel en stor anläggning på Plåtvägen där viss verksamhet kan vara apl-liknande. Men det borde ha kommunicerats tydligare för eleverna när de var ute på apl och inte.

Det här är ju skräddarsydda utbildningar för personer som vill bli yrkesförare. Det minsta man kan förvänta sig är väl tydliga rutiner?

– Det ska man absolut kunna förvänta sig. Ibland kan det dock vara så att lärarna har sagt si, och att eleverna har uppfattat det som så. Alltså att det har funnits en tydlighet som inte har uppfattats från det andra hållet, säger Simon Dahlgren och tillägger:

– Men jag försöker absolut inte skylla ifrån mig. Rutinerna måste helt klart bli tydligare, det är inget snack om saken.

Hur ser du på att vissa elever inte har fått möjlighet att köra alla fordon som ska ingå i utbildningarna?

– Har det varit så, så är det absolut inte bra. Jag vet att det ordnades uppsamlingstillfällen efter att Skolinspektionen var på plats. Vi försöker åtgärda sådant så fort vi får veta att något saknas.

– Vi tar detta på absolut största allvar. Vi har ställt särskilda krav på Yrkesakademin och påtalat för dem att simulatorträning inte kan ersätta hela upplevelsen av att köra på riktigt. Jag förutsätter att det åtgärdas.

Kommer ni hinna åtgärda alla problem senast i oktober?

– Ja, jag är helt övertygad om att det kommer att lösa sig. Egentligen är det en ynnest att få en utomstående blick. I grunden är Skolinspektionens besök positivt eftersom vi får en chans att åtgärda de brister som finns, säger Simon Dahlgren.

FAKTA

Skolinspektionens tillsynsbesök genomfördes i början av december 2022. Inspektörerna fick en guidad rundtur i verksamheterna och intervjuade elever, lärare och rektorer.

Enligt Simon Dahlgren är detta första gången som Skolinspektionen har genomfört denna sorts riktade tillsyn mot just yrkesförarutbildningar.

Skolinspektionens beslut kom för två veckor sedan. Myndigheten kräver att bristerna på utbildningarna ska åtgärdas senast den 1 respektive 13 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!