Norran har återkommande rapporterat om kvalitetsproblem och anmälningar i vård och omsorg. Insändare vittnar också om problem, men kvalitetsbristerna kan vara ett systemfel.
Det är EY som har granskat socialnämnden för att se om den har ett bra arbete med kvalitet i äldreomsorgen. I rapporten drar revisorerna slutsatsen att det finns många brister och att nämnden har dålig kontroll över arbetet. Det saknas analyser och uppföljningar, det finns brister när det gäller hanteringen av synpunkter och klagomål från vårdtagare och anhöriga.
Dessutom har man inte uppdaterat systemet för ledning av kvalitetsarbetet sedan 2008. Trots att Socialstyrelsen ändrat sina föreskrifter 2011. Detta ser revisorerna allvarligt på.
Ledningssystem behövs för att beskriva hur en organisation styr sin verksamhet. I systemet ska det bland annat framgå hur organisationen ser ut och vem ansvaret faller på, dokumenterade rutiner, processer och rutiner för uppföljning. Det visade sig även i intervjuer att chefer och medarbetare har dålig koll på detta.
Inte heller görs riskanalyser kring personalens sammansättning, nya arbetssätt och metoder. Det görs inte riskanalyser för alla vårdtagare i hemtjänsten.
Och risker tycks det finnas. När revisorerna intervjuar anställda och chefer uttrycker de att det finns risker kopplade till bemanning, kompetens, språksvårigheter, vårdtyngd hos brukare, arbetsanhopning och arbetsbelastning. Men det framgår inte att dessa risker är dokumenterade eller om nämnden fått information om dessa eller andra risker.
Inte heller får nämnden information om hur det fungerar med beviljade hemtjänstinsatser, på grund av för hög arbetsbelastning hos de som ska rapportera.
Stina Engström berättar att hon aldrig varit med om att revisionen gått så hårt åt nämnden under hennes år i politiken.
– De tog i från tårna. Vi baxnade. Det var oerhört tuff kritik – förstår ni vilket allvarligt läge ni försatt er i sa de gång på gång. Ni måste se till att begära in bättre underlag från förvaltningen. Och ni ska bortse från covid, det här är en sedvänja som går långt tillbaka.
Socialnämnden ordförande Iosif Karambotis (S) medger att de fick kritik, även om de även hittat brister i rapporten.
– Det är bara att acceptera. Vi måste ta kritiken på allvar. Vår uppgift är att åtgärda detta till hundra procent.
Ni sägs inte få tillräckliga underlag från förvaltningen. Vad är din uppfattning?
– Ja, den kritiken framfördes också. Jag upplever inte att vi saknar underlag. I så fall efterfrågar vi det.
Kommunrevisor Tomas Nordenstam påpekar att kritiken är allvarlig
– Vårt jobb är att utkräva ansvar av politikerna. Och politikerna måste se till att de får hjälp av tjänstemännen. Det är tragiskt när systemet inte fungerar. Ur demokratisk synvinkel är det viktigt att det gör det.
Politikerna har fram till mars på sig att komma med ett svar om hur nämnden tänker åtgärda bristerna.
– Vi vet att det inte är en quick fix men det finns en lyhördhet för att åtgärda detta även om det kan ta en stund. Vi vill veta vad de tänker göra och hur de går vidare samt en tidsplan. När såhär mycket saknas, och vi har bara granskat ett begränsat område så kan det i värsta fall finnas problem på fler områden.
Han håller inte med om att revisorerna läxade upp nämnden.
– Vi utkräver ansvar men vi sa även att vi har medkänsla med dem.