Allvarlig kritik mot Björkdalsgruvan

Björkdalsgruvans ledning undanhåller systematiskt allvarliga tillbud. Det anser ett skyddsombud som kräver att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder. Men gruvledningen menar att anklagelserna är helt grundlösa.

Enligt ett skyddsombud undanhåller Björkdalsgruvans ledning allvarliga tillbud.

Enligt ett skyddsombud undanhåller Björkdalsgruvans ledning allvarliga tillbud.

Foto: Ulf Grünbaum/TT

Skellefteå2023-07-07 19:00

I en begäran till Arbetsmiljöverket daterad 15 juni 2023 skriver ett skyddsombud för IF Metall att Björkdalsgruvans ledning bryter mot sina allmänna skyldigheter så som de är formulerade i arbetsmiljölagen.

Enligt skyddsombudet handlar det dels om att ledningen systematiskt undanhåller allvarliga tillbud, dels om att det inte gjorts några interna utredningar av tillbuden i fråga.

undefined
Björkdalsgruvan vid Sandfors är en av norra Europas största gruvor för utvinning av guld. Arkivbild.

I skrivelsen ges fem exempel på tillbud som inte har rapporterats in:

  • Gasutsläpp på verkstaden under jord, då utrymning krävts.
  • Tippat bergmaterial ned i bergrum när personer befann sig på nivån.
  • Sprängning under jord då en diamantborrare befann sig inom avspärrat område.
  • Slukhål som uppstått på återfyllda områden under jord.
  • Svarv som använts trots att den belagts med körförbud.

Skyddsombudet vill att ledningen säkerställer att liknande incidenter rapporteras in i framtiden.

Norran har sökt skyddsombudet utan framgång. Vi har även talat med huvudskyddsombud Åke Hedlund, som dock inte har varit inblandad i skrivelsen och inte vill uttala sig kring själva innehållet.

– Men jag konstaterar att det är bra att frågan utreds. Om Arbetsmiljöverket kommer fram till att det finns fel och brister så ska arbetsgivaren självklart komma till rätta med dessa, säger Åke Hedlund.

undefined
Huvudskyddsombud Åke Hedlund säger att det är bra att saken utreds av Arbetsmiljöverket.

Björkdalsgruvans platschef Gunnar Rådberg anser att kritiken består av ”mycket allvarliga anklagelser” som ”helt saknar grund”. Han menar att de nämnda tillbuden inte har varit tillräckligt allvarliga för att behöva rapporteras till Arbetsmiljöverket.

Var går gränsen för vad ni anser vara allvarligt och inte?

– Gruvverksamhet är ganska speciellt eftersom det är en riskfylld miljö, så vi har rätt bra koll på vad som är allvarligt och inte. För att något ska klassas som ett allvarligt tillbud behöver det ha inneburit allvarlig fara för liv och hälsa, till exempel om det ramlar ned en container där en person nyss har stått.

Så gasutsläpp på verkstaden, eller bergmaterial som tippat ned i ett bergrum där det fanns personer, är inte allvarliga tillbud enligt dig?

– Nej, precis. Vi har rutiner för att hantera när sådant händer och så länge våra skyddsbarriärer fungerar så klassas det aldrig som något allvarligt tillbud. Annars skulle vi behöva rapportera in exakt allt som händer till Arbetsmiljöverket, säger Gunnar Rådberg.

På Arbetsmiljöverkets hemsida tas gasutsläpp upp som ett exempel på tillbud som kan klassas som allvarligt.

– Vår bedömning var att det inte var ett allvarligt tillbud eftersom det varken fanns risk för förgiftning eller explosion. Gashalten var mycket låg och rutinerna för utrymning följdes.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket skriver Gunnar Rådberg att den aktuella begäran om åtgärder ”inte har tagits upp med Björkdalsgruvans ledning så som är brukligt”. Han påpekar att huvudskyddsombudet inte har varit involverad i just denna begäran om åtgärder.

Huvudskyddsombud Åke Hedlund tycker inte att det är konstigt att ett ärende drivits av någon annan än honom själv.

– Det behöver inte vara just ett huvudskyddsombud som driver ärenden. De ”vanliga” skyddsombuden har självklart också rätt att göra det, konstaterar han.

undefined
Gunnar Rådberg är platschef på Björkdalsgruvan.

Rådberg säger att det alltid görs interna utredningar när tillbud inträffar, även i de fall då tillbuden bedöms vara mindre allvarliga. Följaktligen menar han att samtliga av de incidenter som skyddsombudet hänvisar till har hanterats – och att åtgärder har vidtagits i de fall det behövts.

När det gäller gasutsläppet har det till exempel beslutats att installera en gasvarnare och en gasmätare har köpts in. När det gäller svarven som användes har berörda personer tydligt informerats om vad som gäller.

– Sedan kan det förstås alltid inträffa saker som kan kräva att vi behöver omvärdera rutiner. Det gör vi också kontinuerligt, jag tycker vi har ett bra och systematiskt arbetsmiljöarbete, säger han.

Gunnar Rådberg framhåller också att Björkdalsgruvan har den lägsta olycksfallsfrekvensen av alla gruvor i Sverige när det gäller så kallade ”olyckor med frånvaro” – det vill säga olyckor som lett till minst en dags frånvaro.

– Vi jobbar jättemycket med att förbättra våra rutiner och hantera de risker vi identifierar. Det är en förutsättning för att kunna säkra vår produktion, säger Gunnar Rådberg.

Allvarliga tillbud

Enligt arbetsmiljölagen är en arbetsgivare skyldig att anmäla tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa.

Det är dock arbetsgivaren själv som från fall till fall bedömer om tillbudet eller skadan är så pass allvarlig att den faller in under detta.

Nyligen meddelade Arbetsmiljöverket att man avvisar skyddsombudets begäran om åtgärder kopplat till Björkdalsgruvan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!