Allt fler behöver hjälp då ekonomin inte går ihop

Fler barnfamiljer, ensamstående och äldre som har levt på marginalen får inte längre ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning som Röda korset gjort. ”Fler söker sig till oss, även från grupper vi inte sett så mycket av förut”, säger Alexandra Sundberg, verksamhetschef i Skellefteå.

Alexandra Sundberg, verksamhetschef för Röda korset, sorterar upp vinterkläder. Det är en av varorna som man sänkt priset på.

Alexandra Sundberg, verksamhetschef för Röda korset, sorterar upp vinterkläder. Det är en av varorna som man sänkt priset på.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-01-30 05:00

Röda korsets nya rapport visar att den ekonomiska utsattheten i Västerbotten ökar kraftigt och att allt fler söker sig till organisationer i samhället för att få hjälp med grundläggande behov som mat och kläder.

– Jag upplever att det finns fler och fler som går omkring hungriga. Det är främst en kombination av lågkonjunkturen och att priserna på i princip allt har blivit högre. Matpriserna har ökat väldigt mycket, säger Alexandra Sundberg.

I undersökningen ingick Skellefteå. På varje ort har man pratat med organisationer som erbjuder hjälp till privatpersoner, exempelvis Svenska kyrkan och Stadsmissionen. Den bild som tecknas är mycket allvarlig. Det ökade hjälpbehovet handlar framför allt om mat, kläder och ekonomisk stöd för tandvård, annan vård och medicin.

undefined
Alexandra Sundberg bjuder upp till billigare fika hos Röda korset.

Enligt Röda Korset märks behovet framför allt i Västerbottens större kommuner, Umeå och Skellefteå.

– Barn ska inte behöva gå och lägga sig hungriga eller att man fryser för att man inte kan köpa en vinterjacka.

I rapporten framgår att barnfamiljer berättat att man exempelvis inte har råd med kläder för att kunna delta i skolidrotten.

– Vi försöker göra det vi kan. För att möta behovet har vi bland annat valt att sänka priserna när allt annat blir dyrare. I vår second hand är priset på kläder, böcker och prylar sänkt, vi har även sänkt priset på fikat, berättar Alexandra Sundberg.

Röda Korset är också snart redo att starta upp en ny verksamhet.

– Vi kallar det ”Öppen onsdag”. Där kommer vi att bjuda på ett mål mat, vi ser verkligen det behovet då fler går hungriga och är ensamma. Där kommer vi att ha ett samarbete med hotell, restauranger och butiker för att motverka matsvinnet.

undefined
Alexandra Sundberg, verksamhetschef för Röda korset i Skellefteå.

Man brukar ha ett hundratal besökare de dagar man har öppet.

– Vi ska vara en mötesplats där man kan få medmänskliga möten, att kunna få sitta ner och prata med någon, säger Alexandra Sundberg.

Det finns också problem med brist på boende för hemlösa och papperslösa och att kommunerna blivit restriktivare med ekonomiskt bistånd. I Skellefteå finns ett härbärge i Ursviken.

– Det finns även de som är utanför systemet och inne i asylprocesser. Vi är i kontakt med kommunen för att säkerställa att även de som inte har ett personnummer ska få vara på härbärget.

Rapporten

Röda Korsets kartläggning bygger på information från över 200 civilsamhällesorganisationer i 83 kommuner fördelat på samtliga 21 län.

I Västerbotten har man tittat på situationen i Skellefteå, Lycksele, Umeå, Vilhelmina och Vännäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!