Allt bättre framtidsutsikter för Skellefteå

Framtidsutsikterna har de senaste tio åren ökat rejält i Skellefteå.
Men Norsjö och Malå sjunker kraftigt i riksrankingen.
– Det gäller att ha balans i det lokala näringslivet, säger Axel Frisk senior analytiker på analysföretaget Dun & Bradstreet.

"Tillväxtutsikterna i Sveriges storstäder har minskat på grund av en kombination av faktorer. En av de främsta orsakerna är att dessa städer har upplevt en avmattning i befolkningstillväxt", säger Axel Frisk.

"Tillväxtutsikterna i Sveriges storstäder har minskat på grund av en kombination av faktorer. En av de främsta orsakerna är att dessa städer har upplevt en avmattning i befolkningstillväxt", säger Axel Frisk.

Foto: Dun & Bradstreet

Skellefteå2024-12-04 01:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå har förbättrat sin ranking bland Sveriges kommuner med 35 platser under de senaste tio åren, medan Norsjö och Malå har sjunkit kraftigt, enligt en analys av Dun & Bradstreet.
  • Analysen visar att tillväxtutsikterna förbättras för allt fler kommuner i Sverige, medan storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö tappar placeringar till förmån för närliggande kommuner.
  • 24 procent av Sveriges kommuner bedöms ha mycket låga eller låga framtidsutsikter och saknar gynnsamma förutsättningar för framtida ekonomisk tillväxt.

Dun & Bradstreet har skärskådat framtidsutsikterna hos Sveriges kommuner. De har bland annat gjort en jämförelse mellan sin analys 2014 och nu tio år senare. 

Tioårsanalysen visar att Skellefteå förbättrat sin ranking bland Sveriges kommuner med 35 platser och avancerat från plats 105 till nummer 69. Malå har försämrat sig rejält och backar 86 platser, från nummer 185 till 271. Nästan lika illa är det för Norsjö som tappat 80 placeringar och går från nummer 179 till 259. Arvidsjaur förbättrar sig med 31 placeringar, från 186 till 155. Arjeplog, som 2014 låg på plats 78, backar 41 platser till 119 medan Robertsfors tappar 39 placeringar och går från plats 174 till 213.

undefined
Tioårsanalysen visar att Skellefteå förbättrat sin ranking bland Sveriges kommuner med 35 platser och avancerat från plats 105 till nummer 69.

– I Norrbotten och Västerbotten finns ingen kommun med det lägsta betyget, kommenterar Axel Frisk, senior analytiker på Dun & Bradstreet

Genomsnittsbetyget i norra Sverige ligger i nivå med Sverige som helhet. I dessa kommuner är befolkningstillväxten något lägre än i resten av landet, däremot är näringslivets struktur mer välbalanserad än genomsnittet.

Analysen visar att tillväxtutsikterna förbättras för allt fler kommuner i Sverige, medan storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö tappar placeringar till förmån för närliggande kommuner. 

undefined
Malå har försämrat sig rejält och backar 86 platser, från nummer 185 till 271.

– Tillväxtutsikterna i Sveriges storstäder har minskat på grund av en kombination av faktorer. En av de främsta orsakerna är att dessa städer har upplevt en avmattning i befolkningstillväxt, säger Axel.

24 procent av landets kommuner bedöms ha mycket låga eller låga framtidsutsikter och anses därmed sakna gynnsamma förutsättningar för framtida ekonomisk tillväxt. Detta kan jämföras med 2023, då andelen var 37 procent vilket innebär en minskning med en tredjedel. Under samma period har andelen kommuner med medelgod tillväxt ökat från 34 till 47 procent, medan andelen med höga eller mycket höga framtidsutsikter förblir stabil på 29 procent.

– Att fler kommuner får medelgoda tillväxtutsikter kan främst tillskrivas en bättre balans i det lokala näringslivet, berättar Axel Frisk. 

undefined
Norsjö har tappat 80 placeringar och går från nummer 179 till plats 259.

Han konstaterar att de kommuner som upplever en positiv utveckling har lyckats skapa en sund mix mellan tillverkande företag och bolag inom företagsstödjande tjänster, samt sektorer som besöksnäring och vård.

– Detta sammantaget ökar kommunens attraktivitet och skapar ytterligare förutsättningar för tillväxt.

Nacka kommun tar hem förstaplatsen i årets ranking, och i botten hamnar Uppvidinge kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!