Den gigantiska byggnad som kallas Upstream Ett har inte gått att missa för den som varit vid området den senaste månaden. Tids nog ska den få ett syskon österut.
I förra veckan kom de första stålbalkarna på plats till den första produktionslinan som ska byggas. Northvolt har tillstånd för ytterligare en och ansökan för tre till ligger hos mark- och miljödomstolen.
Stort intresse
Duon Tobias Baudin och Peter Olofsson möttes när de bytte om för att gå ut och se på området – och vad som fysiskt sker på Northvolt Ett. Att bägge befann sig där samtidigt säger en del om intresset. Många vill besöka Northvolt. Både i Skellefteå med Northvolt Ett och i Västerås med Northvolt Labs är intresset stort.
Större perspektiv
I Skellefteå räcker det med att åka ut Torsgatan till området för en helg för att möta andra som varit till området för att se vad som hänt sedan senast, från utsidan av området.
– Vi har oerhört många förfrågningar om besök, vilket är smickrande. Det är kul att det finns ett så stort intresse, säger kommunikationschefen Jesper Wigardt, som konstaterar att nyfikenheten gäller såväl det som sker lokalt, men samtidigt ett större perspektiv, omställningen till ett större fossiloberoende, och en omställning till elektrifiering.
Kundbesök
Northvolt Ett börjar nu ha haft en mängd gäster som politiker och organisationsföreträdare.
Vi har oerhört många förfrågningar om besök, vilket är smickrande.
– Många av dem verkar vilja besöka oss, säger Wigardt och konstaterar att företaget också har en hel del egna besök.
– Kunderna är intresserade, men också andra partners som vi arbetar med.
Kompetenscentrum
Northvolt är sedan starten den 1 mars i år med i det nya kompetenscentret som kallas för Batteries Sweden, förkortat Base, och koordineras av Uppsala universitet. Centret ska stötta spetsforskningen inom batteriområdet i samarbete med företag med målet att stärka både forskningen och industrin.
– Tanken är att centret ska finnas under en lång tid. Vinnova kan bevilja stöd för tio år, berättar Daniel Brandell, professor vid institutionen för kemi och föreståndare för centret till Uppsala Universitets webb.
Många företag
Enligt Ny Teknik deltar bland annat följande företag: Batteritillverkarna Northvolt och Saft, Scania, Volvo och Volvo Cars från fordonsindustrin.
Vidare Höganäs, Leading Edge Materials och Graphmatech som tillhandahåller batterimaterial. Därtill bland annat automationsjätten ABB och sensortillverkaren Insplorion, samt Stena Metall från återvinningssidan.
Lärosätena som medverkar är Chalmers, KTH och forskningsinstitutet Rise.
Det tillsammans utgör en stor del av den akademiska miljön där det historiskt sett har bedrivits mycket av den batteriforskning som har funnits i Sverige.