Under torsdag och fredag samlas bland annat forskare, människorättsaktivister, beslutsfattare och allmänhet i Sara kulturhus för att diskutera rättigheter i omställningens tid.
– Syftet med MR-dagarna är dels att sprida kunskap och metoder kring hur man kan jobba med mänskliga rättigheter, och att skapa en mötesplats för alla som besöker oss. Att hitta nya vägar till samarbete, säger Malin Slätis.
Det är föreningen Ordfront, tillsammans med ett flertal olika aktörer och organisationer, som står som huvudarrangör. Dagarna arrangeras på olika platser varje år. Inför årets upplaga fick arrangören en ansökan från Skellefteå kommun tillsammans med region Västerbotten och länsstyrelsen i Västerbotten om att vara värd.
– Det fanns ett stort engagemang för att jobba med mänskliga rättigheter, sedan handlar det såklart också lite om geografisk spridning, säger Malin Slätis.
– Det var tio år sedan vi var i Västerbotten senast, så vi kände att det var på tiden att komma tillbaka norröver.
Bland årets nyckeltalare finns profiler som den tidigare utrikesministern och EU-kommissionären Margot Wallström, Unicefs generalsekreterare Pernilla Baralt samt journalisten och författaren Arne Müller.
– Det som jag tror de flesta tycker om med MR-dagarna, och som gör forumet unikt, är bredden på program och aktörer men också att besökarna kommer från en väldig bredd.
Intresset beskriver projektledaren som stort.
– Det har varit väldigt stort intresse, framför allt lokalt och regionalt känner vi att det var länge sedan vi var på plats och att många vill vara med. Det är också många tillresta.
Det är fler som märkt av intresset för MR-dagarna. Stina Renström är affärsutvecklare för hållbara möten och evenemang hos Skellefteå convention bureau, en del av Visit Skellefteå.
– Det ser väldigt fullt ut, säger hon om stadens hotellrum.
– Det har hojtats om att det är något rum kvar här, och något där.
Vad betyder det att få MR-dagarna till Skellefteå?
– Det betyder jättemycket. Dels, blir alla hotellrum slutsålda, det är bra, det blir stora ekonomiska effekter. Jag tänker också på restauranger, butiker, folk går ut och handlar. Besöksnäringen får ett uppsving, säger Stina Renström och fortsätter:
– Sedan blir Skellefteå en mötesplats för viktiga samhällsfrågor, och stärker sin roll som en plats för stora event. Jag tänker också att man lyfter upp mänskliga rättigheter på agendan.
Hon tror också att arrangemanget stärker Skellefteborna.
– Man blir lite stolt över att vi kan vara värd för en så här stort och betydelsefullt forum.