Algblomning är ett fenomen som uppstår när planktonalger växer kraftigt och på kort tid utvecklar stora populationer. Ett tecken på det kan vara att vattnet får en grönaktig färg, och det sker ofta när det är varmt ute. Algblomning kan, men behöver inte alltid, vara giftig.
– Än så länge har vi inte kommit upp i antalet rapporter som vi kom upp i totalt ifjol, men vi har fått mer rapporter nu än vid den här tidpunkten förra året. Min bedömning är att det beror på det varma vädret i början av sommaren då vattentemperaturen steg snabbt vilket gynnade algerna, berättar Kristin Dahlgren, Informationscentralen för Bottniska viken.
Senaste rapporten med algblomning i Skelleftetrakten kom från Bäckfjärden för omkring två veckor sedan. Proverna visade att det vara en cyanobakterie, en så kallad blågrön alg. Cyanobakterier kan producera gifter och de flesta arter är giftiga.
Om man badar vid algblomning kan man få utslag som kliar. Dricker man vattnet kan man börja må dåligt, få feber och vid allvarliga fall även lever- och nervskador.
– Det är viktigt att följa rekommendationerna att inte låta barn och hundar vistas nära vattnet vid algblomning. Barn kan lätt få kallsupar och hundar dricker gärna vattnet och slickar av vattnet från pälsen, säger Kristin Dahlgren.
Ifall det blir varmare ute kan det komma en andra omgång med algblomning, så ännu är det för tidigt att säga hur säsongen har varit.