Ramlade vid dike – fick vänta länge på ambulans

Den äldre mannen ramlade vid en gångväg på Morö Backe. Först efter nästan två timmar fick han hjälp av ambulans. "Vi hade ett jättetryck på ambulansen i går", säger Mattias Lundmark, avdelningschef för ambulansen i Skellefteå.

Mattias Lundmark önskar att de fick en fjärde dagambulans i Skellefteå. Det skulle kosta fem miljoner kronor, lika mycket som hela länets ambulansverksamhet fått i tillskott.

Mattias Lundmark önskar att de fick en fjärde dagambulans i Skellefteå. Det skulle kosta fem miljoner kronor, lika mycket som hela länets ambulansverksamhet fått i tillskott.

Foto: Jeanette Lövgren/Bertil Ericson/Stina Stjernkvist

Skellefteå2022-06-14 20:00

Enligt en tipsare passerade hon mannen och en anhörig till honom vid 13-tiden på måndagen. Då hade han legat en timme och väntat på ambulans vid dikeskanten med benen i diket.

– Vi var flera där som tyckte det var förskräckligt tragiskt för mannen som låg i diket. Han mådde inte bra. Där och då visste vi inte vad som hänt men det skulle kunna handla om ett rädda-hjärnan-uppdrag som är brådskande. Och det var trots allt bara fem kilometer från sjukhuset, säger hon.

Tipsaren ringde 112 och fick veta att det inte fanns en ambulans i Skellefteå. Den närmaste som var utlarmad var på väg från Norsjö och befann sig i Renfors.

Hon lämnade paret efter 20 minuter men ringde åter 112 och frågade om de inte kunde skicka en taxi med bår. Operatören ska då ha sagt att de inte kunde göra det då det saknades avtal.

Mattias Lundmark bekräftar att uppdraget tog lång tid, cirka en timme och 45 minuter. Ambulansen anlände till sjukhuset efter drygt två timmar. 
Det var prio tvåor som fick vänta under dagen – det vill säga fall som inte är livshotande.

– Det var ett hårt tryck på ambulansen. Det är ytterst beklagligt att personer får vänta. Visst skulle jag också kunna säga att vi har resursbrist i stort. Men vissa dagar spelar resurserna ingen roll eftersom det händer så mycket. I går var en sådan dag. 

Dagtid finns tre ambulanser och en kvällsambulans börjar vid 13.30 i Skellefteå. Mattias Lundmark konstaterar att två ambulanser var i Umeå under dagen och de blir då borta cirka fem timmar. Då fick Norsjöambulansen täcka upp i Skellefteå.

Är det vanligt med väntetider uppemot två timmar?

– Jag tror inte det är särskilt vanligt, men väntetider är vanliga. Vi mäter ständigt väntetiderna och enligt den sista mätningen fick cirka 60 procent av de med akuta tillstånd hjälp inom 20 minuter. 

Han tillägger:

– Det stora problemet runt Skellefteå är att vi har Norsjö, Piteå och Robertsfors som närmaste resurs, och de är 45 minuter till en timme bort. 

Mattias Lundmark påpekar att ambulansen styrs av SOS alarms prioriteringar när de dirigerar ut ambulanserna. De har även vårdansvaret över patienterna tills ambulansen kommer fram.

– De har ett jättesvårt jobb där de ska bedöma vem som ska ha ambulans eller ej via telefonen. Jag tror både vi och de gör så gott vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!