Situationen vid medicin-geriatriska kliniken i Skellefteå har varit ansträngd en längre tid, berättar Caroline Lundqvist, huvudskyddsombud på Vårdförbundet som nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Personalen är utsatta för hög arbetsbelastning. Det är mycket övertid och dubbla skift. De utsätts också för etisk stress, då de inte upplever att de kan jobba så säkert som de ska.
Konsekvenserna är allvarliga, fortsätter hon.
– Många känner oro över att gå till jobbet, de har svårt att koncentrera sig. Arbetsbelastningen går ut över både arbete och fritid och personal riskerar att bränna ut sig.
– Vi ser att fler väljer att söka sig bort från yrket, trots att man egentligen älskar sitt arbete, säger Caroline Lundqvist.
Vad blir konsekvensen för patienterna?
– När personal tvingas flytta runt, eller det är många hyrsjuksköterskor, så är risken att ovan personal inte upptäcker tidiga tecken och symtom. När arbetsbelastningen är hög går det också ut över det förebyggande arbetet, att upptäcka undernäring eller arbeta förebyggande mot trycksår.
Bristerna som anmälts till Arbetsmiljöverket handlar om den rådande situationen, inte sommaren. Men Caroline Lundqvist berättar att enligt den senaste rapport hon sett från verksamhetens skulle fler vårdplatser än någonsin få stängas vid kliniken.
– Medicin-geriatriken har aldrig legat under 40 vårdplatser en sommarvecka (De har normalt sett 50) men under en semestervecka saknades så många sjuksköterskor att endast 16 platser skulle kunna hållas öppna.
En dialog om bristerna i anmälan till Arbetsmiljöverket har förts en längre tid.
– Vi är inte nöjda med de svar vi fått från arbetsgivaren. Många av förbättringsförslagen är redan genomförda, utan stor effekt. Till slut når man en punkt då man måste agera på ett annat sätt för att få till förändring.
Elisabeth Zackrisson, verksamhetschef vid medicin-geriatriska kliniken, delar Vårdförbundets oro.
– Det är många kliniker som haft en ansträngd situation. Men vi ska inte sticka under stol med att det sammantagna läget är allvarligt, vad gäller bemanning för slutenvårdsplatser. Enligt en kartläggning som gjorts skulle antalet vårdplatser vid kliniken behöva ökas med minst 20 vid medicin-geriatriken i Skellefteå, med en högre grundbemanning.
Vad krävs för det?
– Det krävs beslut på regionledningsnivå och mer resurser. Det måste också till stora insatser för att rekrytera, det måste arbetas på ett flertal områden för att göra kliniken till en attraktiv arbetsplats. Jag tror också att det krävs lönesatsningar även om regionen har höjt ingångslönen för nyutbildade sjuksköterskor, säger Elisabeth Zackrisson.
Kliniken jobbar med åtgärder för att förbättra situationen, fortsätter hon. Framför allt insatser för att stärka upp bemanningen jourtid, exempelvis med fler undersköterskor men också ökade bemanningstal för sjuksköterskor. Vid en av klinikens avdelningar har en specifik satsning gjorts för att stärka bemanningen för vissa vårdplatser genom utökade tjänster.
Om risk för vårdplatsbrist till sommaren säger hon:
– Det ser oerhört svårt ut. Nu vill jag inte nämna specifika siffror eftersom det sker en pågående dialog här. Men om vi, hur vi än gör, landar i ett antal vårdplatser som inte är förenligt med akutsjukvård, då krävs det beslut på regional nivå om hur vi ska omfördela vårdutbudet under sommaren.
Vad kan det betyda för Skellefteborna?
– Om tillräckligt antal akutvårdsplatser inte går att säkerställa så måste lösningar vara på plats för andra alternativ, som vårdplats på annan ort. Men det handlar i så fall om beslut som måste tas av regionledningen, säger Elisabeth Zackrisson.