Bemanningen inom äldreomsorgen har varit "otillräcklig" eller "katastrofal" under sommarmånaderna. Det svarar 39 procent av arbetsplatsombuden i en enkät som Kommunal i Västerbotten har gjort.
Samma enkät visar att endast fyra procent av sommarvikarierna har haft rätt utbildning och 38 procent av vikarierna har inte haft någon utbildning inom vård och omsorg. Andelen vikarier ligger på cirka 20–30 procent av totalen, enligt Håkan Nilsson.
Enkäten gäller både boenden och hemtjänst. Några siffror specifikt för Skellefteå finns inte, men ett hundratal arbetsplatsombud har svarat från hela länet.
Spiral nedåt
Siffrorna oroar Kommunals avdelningsordförande Håkan Nilsson.
– Det är mycket svårt att få tag i utbildad personal. Man anställer outbildad personal rätt in i omsorgen. Det innebär större belastning för redan anställda i en redan ansträng organisation. Man hamnar i en nedåtgående spiral, säger Håkan Nilsson.
Kan inte ersätta tapp
Anledningarna till personalbristen är två, enligt honom. Dels är det ett stort utflöde från yrket till andra yrken, dels utbildas för få inom omsorgsyrkena.
– Det skulle behöva vara fler utbildningsplatser, men man måste även få fler sökande till platserna. De senaste åren har de som påbörjat utbildningen inte varit i närheten av att ersätta tappet från pensionsavgångarna, säger Håkan Nilsson.
Han berättar att det också är många som påbörjat utbildningen som börjar jobba redan innan utbildningen är klar.
– Man önskade att arbetsgivarna hade en plan att utbilda de som anställs så att det sker en kompetensutveckling, säger Håkan Nilsson.
Vilka risker finns med att anställa outbildad personal?
– Det handlar om att ge kvalitet i omsorgen och hur säkerställer man det om personalen inte är utbildad, säger Håkan Nilsson.
Camilla Lindström, HR-chef vid socialkontoret i Skellefteå kommun, håller inte riktigt med om bilden att läget var katastrofalt.
– Nej, faktiskt inte. Vi har följt upp sommaren eftersom vi var lite oroliga inför den. Det var en utmaning tidigare på våren när vi hade flera hundra färre sökande än vanligt men vi fick ihop sommaren till slut. Det kan eventuellt vara enstaka arbetsgrupper där det blivit kännbart på grund av exempelvis sjukdom.
Men hon bekräftar att en stor andel av personalen inte har utbildning. De som kommer från utbildningarna räcker helt enkelt inte till då de anställer tusen vikarier varje sommar.
– Då kan vi inte sätta ett krav på hundra procent personal med utbildning. Men vi har introduktionsutbildningar och försöker schemalägga så det alltid finns ordinarie personal på plats.
I den ordinarie verksamheten har normalt 70 procent av personalen vård- och omsorgsutbildning.
Lyckad modell
Camilla Lindström håller med om att det är svårt att rekrytera och att det kommer att krävas mer arbete med det framöver.
– Det händer mycket i Skellefteå och många konkurrerar om arbetskraften. Vi jobbar långsiktigt med prövningsplatser, följt av praktik – en modell med lyckat resultat. Vi erbjuder också tillsvidareanställning ganska snart, säger hon.
Hon skulle gärna se fler utbildningsplatser inom vård och omsorg på gymnasiet och i vuxenskolan.
– Vi skulle kunna anställa fler med rätt utbildning, säger hon.