Läget är kritiskt i Västerbotten. Under förra året bytte 14 barnmorskor som jobbat inom Region Västerbotten arbetsgivare, något Folkbladet rapporterade om under onsdagen. Samtidigt har regionen stora problem att nyanställa barnmorskor och framför allt i Umeå har verksamheten varit rejält ansträngd. Inför sommaren saknas barnmorskor till 60 schemarader, och för att kunna täcka upp de veckorna kan personal från Skellefteå komma att sälja sina semesterveckor och åka till Umeå för att jobba.
Erika Häggblad, ordförande i Barnmorskeförbundet i Västerbotten, är oroad över läget:
– I sommar är det 60 semesterveckor i Umeå som inte kan fyllas. Förra året hjälpte vi i Skellefteå till i Umeå genom att åka dit och jobba. Men problemet i år är att vi har mindre resurser även i Skellefteå eftersom vi är färre nu än vad vi var då och då kan vi inte åka till Umeå och jobba i samma utsträckning. Men krisen i Umeå med barnmorskor är inte bara under sommaren, det är hela året runt. Det utbildas för få barnmorskor men framför allt är arbetsmiljön i Umeå bekymmersam.
På vilket sätt är den bekymmersam?
– Det är till exempel inte så kul att komma till jobbet och ha ett dagpass men inte veta om man får gå hem klockan 16:00 eller om det blir dubbla pass.
Det är stor brist på barnmorskor i Umeå, hur påverkar det verksamheten i Skellefteå?
– Vi är ju samma klinik och det påverkar vår verksamhet också, det är ingenting nytt. Jag vet inte hur många gånger jag pratat om detta men det är tyvärr akut kris på barnmorskor i Umeå. Många pratar om att det är kris i pandemivården, men denna kris med barnmorskor har varit så länge jag kan minnas.
Vad innebär det rent konkret för verksamheten i Skellefteå och dess anställda, hur kan semestern påverkas i sommar?
– Det kan bli så att vi säljer våra semesterveckor och jobbar i Umeå. Men det betyder ju också att vi inte får den återhämtning vi behöver eftersom vi inte har någon semester. Men oftast ställer vi upp för vi vet att våra kollegor har det så himla jobbigt.
Är det av egen vilja man säljer sin semester då, eller är det något man blir tvingad till?
– Det är ett frivilligt val i dagsläget. Man ställer upp för sina kollegor för man vet hur jobbigt de har det.
Hur kan den här krisen påverka havande familjer?
– Om jag ska vara helt ärlig så kommer vi alltid ta hand om de som föder, vi lämnar inte våra patienter. Det är personalen som drabbas av detta, säger hon och avslutar:
– Men om man ska hårdra så kan det hända att vi måste hänvisa föderskor till någon annan mottagning, till exempel i Lycksele, Skellefteå eller Örnsköldsvik. Men vi kommer aldrig lämna en födande familj, det vågar jag lova.
Brita Winsa, hälsa- och sjukvårdsdirektör i regionen, hör Erika Häggblads oro och försöker förklara varför det råder en sådan brist på barnmorskor:
– Det är svårt att rekrytera och har varit så länge, det är en brist i hela landet. En sak man gjorde för några år sedan var att man satsade rejält på utbildningen av barnmorskor. Vi ser ju att något som händer bland annat för barnmorskor är att man tycker det är jobbigt att jobba på avdelningar där det innebär att man måste jobba helger och kvällar.
Vad kan ni göra för att vända den här trenden?
– Vi har en utmaning att se till att det är attraktivt att jobba kvar fastän det är obekväma arbetstider och så. Det kan vi ju påverka på olika sätt genom att se över arbetstider och löner.
Många verkar uppleva att det är väldigt osäkra arbetstider och att man inte vet när man får gå hem?
– Det är ett bekymmer, vi skulle ju vilja ha full bemanning så man inte behöver täcka upp och jobba övertid. Mycket annan vård går ju dra ned på sommaren, men förlossningar går ju inte styra över och det är ju jättekul att det föds barn.
Ju längre verksamheten fortsätter se ut som den gör desto större är väl risken att fler hoppar av för att de inte orkar längre?
– Det finns ju risk för det. Man måste jobba mycket med arbetsmiljön på arbetsplatser, att man hjälper varandra och gör olika saker för att höja arbetsmiljön.
Finns det någon självkritik här från er sida, något ni känner att ni hade kunnat göra bättre?
– Det finns säkert något man hade kunnat göra bättre, men det är svårt när det inte fullt ut går att rekrytera men det finns säkert saker vi hade kunnat göra bättre.