I september 2021 gick företaget Mackenzie Food i konkurs. Företaget drev då en restaurang på Skellefteåtravet. En ersättare hittades i form av ägarna av Kurjovikens Sjökrog men i oktober 2021 valde även de att lämna travanläggningen.
– De ville ändra inriktning på sin verksamhet. Så vi kom överens och accepterade det. De ville rikta in sig mer på deras verksamhet i Skelleftehamn, berättar travbanechefen Joakim Johansson.
Nu är beslutet taget att Burträsk Värdshus ska få driva en restaurang på travbanan.
– Vi är jäkligt glada. Det känns som en toppenlösning, säger Joakim Johansson.
Det är andra ägarbytet på kort tid. Hur tänker ni kring det?
– Vi skriver kontrakt med krögarna, sedan driver de en befintlig verksamhet på plats. Det är inte vi som driver restaurangen. Det är olyckligt att tidigare verksamheter inte har kunnat stanna. Vi hoppas att det här blir välfungerande och flerårigt. Sedan så får vi se hur det går, säger han.
Oscar Klemo och Sara Isaksson har drivit Burträsk Värdshus sedan januari 2020. De berättar att utbudet på travbanan kommer att vara hyfsat traditionsenligt.
– Det blir en lite nyare version av klassisk husmanskost. Köttbullar, wallenbergare och schnitzel exempelvis. På kvällstravet så kommer vi att servera ungefär samma sak som vi serverar på värdshuset, säger Sara Isaksson.
Och vad är det för typ av mat?
– Vi har sagt att vi vill vara en schysst kvarterskrog. Lite "fine casual dining", berättar Oscar Klemo.
Paret berättar att idén till att värdshuset skulle öppna på Skellefteåtravet kom från travet.
– Det var de som kontaktade oss. Det finns många runt om i Burträsk som har hästar som brukar komma och äta hos oss. Jag tror idén kan ha kommit lite på gräsrotsnivå från travet men det får du fråga dem, säger Oscar Klemo.
Det har serverats luncher där tidigare. Är det något som ni vill dra igång igen?
– I år kommer vi att inrikta oss på att ha öppet på travdagarna. Sedan får vi se. Går det bra kanske vi öppnar upp för luncher på heltid, säger han.