– Vi kommer att samarbeta med andra företag och organisationer i Skellefteå för att se till så att den som följer med någon som vill börja arbeta hos oss också kan få ett jobb. Rekryteringarna måste helt enkelt koordineras, säger Emad Zand.
Han berättar vidare att Northvolt kommer att genomföra satsningar för att rekrytera utlandsfödda.
– På den fronten har exempelvis Scania gjort betydande insatser i Södertälje och Electrolux i Motala.
Han menar att man i Skellefteå har tillgångar som befolkningen här tar för givet men som kan locka folk att flytta hit.
– Ta bara en sådan sak som ren luft och låg kriminalitet. Skellefteå är helt klart en bra plats att låta sina barn växa upp på.
Gällande stadsutvecklingen poängterar Emad Northvolt vikten av att det finns tillräckligt med bostäder.
– En fungerande infrastruktur är också viktig för oss och det gäller då speciellt vid skiftbyten.
När det gäller marknaden för elbilar ser han en framtid med ett flertal nya biltillverkare i Europa.
– En elbil har bara 17-19 rörliga bilar så de är betydligt mindre komplexa än traditionella bilar som kan ha 2 500 rörliga delar. Detta öppnar upp för nya aktörer på marknaden. För Europa är det viktigt att klara den egna försörjningen av batterier och på den fronten kan vi vara en viktig aktör, säger Emad Zand.
Bygget av batterifabriken går enligt tidplanen.
– När det gäller finansieringen är det långa processer men vi tog in mer pengar än vad vi trott under 2018 och så blir det i år också, avslutar han
På konferensen talade också Skellefteå kommuns planeringschef Lars Hedqvist. Han konstaterar att Northvolt är en ”otrolig gamechanger” för Skellefteå. Lars berättade om kommunens långsiktiga utveckling av den fysiska miljön, genom översiktsplanering.
Dessutom gav kommunarkitekt Harriet Wistemar och Therese Kreisel, planarkitekt vid kommunen, en bild av planprocessen och dess syfte, möjligheter och beslutsfattande. Träffen avslutades med en workshop under ledning av Harriet Wistemar och Christer Johansson, lokal chef i Västerbotten för Sveriges Byggindustrier.
– Detta är den tredje träffen inom ramen för den här dialogplattformen som vi gett namnet ”Afternoon Tea” och som varit mycket uppskattad. I november planerar vi att genomföra en ny träff med ett nytt tema, säger Britt-Inger Olofsson, utvecklingsstrateg vid Skellefteå kommun.