Sara Kulturhus kan bli ”Årets Arkitektur” då förlaget It is Media för nionde år i rad uppmärksammar de främsta aktörerna inom skandinavisk arkitektur och design genom att dela ut den prestigefyllda utmärkelsen Swedish Design Awards by RUM. Swedish Design Awards by RUM 2022 är startskottet för Stockholm Design Week och inleder veckan med en stor prisutdelningsceremoni den 3 februari. Sara Kulturhus motivering inleds med: ”Hållbart, trä, klimatpositivt. Behöver vi säga mer?”. I samma klass är Liljevalchs+ och Medborgarhuset också nominerade.
Det är inte bara Sara Kulturhus med koppling till Skellefteå som kan stå som vinnare då i februari. Även arkitekten Thomas Sandell, uppvuxen i Ursviken, är nominerad. Han kan vinna priset för ”Året möbel” för sin Krysspallen.
Skellefteå kommun tilldelas andra plats i Västerbotten i priset ”Bästa Tillväxt” vilket delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Den bästa tillväxten finns där de flesta växer. 153 företag i Skellefteå kommun uppfyllde all kriterierna som Syna ställer. Vinnare i Västerbotten blev Vännäs. Norsjö tog en sjätteplats medan Robertsfors blev nia. I Norrbotten segrade Älvsbyn. Arvidsjaur slutade på en fjärde plats och Arjeplog på trettonde.
Amanda Lundström, som är t f Regionchef för Ung Företagsamhet i Västerbotten, är strålande glad. Hon berättar nämligen på Linkedin att 898 elever driver UF-företag i Västerbotten 2021-2022.
Skelleftehamnsföretaget Railcare satt upp ett tydligt mål att minska förbrukningen av fossila utsläpp från egna lok och maskiner med 40 procent till år 2025. ”Vår kärnverksamhet är att arbeta på järnvägen för att göra den hållbar, och då måste vi givetvis sätta miljön högt på agendan. Vi förtydligar nu detta med ett offensivt mål”, säger vd Mattias Remahl, i ett pressmeddelande. Grunden till beslutet har sin utgångspunkt i det hållbarhetsarbete som pågår inom koncernen. Railcare har under året lanserat världens första och största underhållsmaskin med 100 procent batteridrift, MPV. Den har varit i drift ungefär fyra månader och visat mycket goda resultat. Nu påbörjas ett arbete med hur MPV:n kan laddas på ett mer långsiktigt hållbart sätt.