Grå moln fyller himlen ovan de mörka barackbyggnaderna på Ursviken i Skellefteå. Adam, som vi väljer att kalla honom, flyttade in i ett av rummen på området tidigare i september för att börja jobba på ett jobb han tyckte var intressant.
– Jag såg det som en cool möjlighet, det var därför jag valde det här framför andra jobb i Stockholm, säger han.
Han berättar vidare att jobbet handlade om att hjälpa till att bygga upp en finansiell funktion i Skellefteå för fabriken.
– Men det fick jag inte så mycket möjlighet till, tillägger han snabbt.
Efter tio dagar på sitt nya jobb får Adam veta att han är överflödig och inte längre kommer att behövas. Uppsägningstiden är en månad och det är fram till dess som han har ett boende.
I rummet ryms en säng och några stolar. På ett skrivbord står en dator som nu används för att söka nytt jobb och boende.
I Stockholm bodde Adam i en lägenhet på 70 kvadratmeter som han hyrde i andra hand. Där har redan någon annan flyttat in. Men Adams tanke var inte att han skulle bo i det lilla rummet speciellt länge.
– Min förhoppning var att jag skulle hitta någonting att köpa, det har jag hört att många andra gjort också. Men det är någonting jag nu tyvärr fått massa problem inför.
Nu har han slutat leta efter en bostad att köpa. Adam vet inte var någonstans i Sverige han kommer att jobba nästa månad. När hans kontrakt löper ut har han, som det ser ut nu, inte heller någonstans att bo.
– Man har ingenstans att ta vägen, säger han.
Adam berättar att han nyligen varit på ett möte som Northvolt kallat till för de som flyttat till kommunen, både från Sverige och andra länder.
– De berättade att de hjälper till med till exempel flygbiljetter, om det skulle vara så, men de som tagit hit sina saker och hushållsartiklar får ju hitta en egen lösning för att få hem det.
I ett mejl till Northvolt frågar Adam om det finns möjlighet att stanna i rummet efter att han slutat arbeta för företaget om han inte skulle lyckats hitta ett nytt boende innan dess, eller om han kommer att bli strandad och hemlös i Skellefteå precis till vintern.
En representant från företaget svarar att Adam kan bo i rummet till hans sista arbetsdag, men han uppmanas att aktivt söka efter annat boende. Om han inte hittat boende en vecka innan han slutar, skriver de att han kan höra av sig.
– Men det är ju väldigt mycket underförstått, säger Adam.
Han har sina hushållsartiklar magasinerade utanför Stockholm, någonting som Northvolt betalar för i tre månader.
– De erbjöd tre månaders magasinering tills man hittar något mer permanent, vilket var min förhoppning.
Det mest akuta är kanske boendesituationen.
– Jag tror inte riktigt att jag landat i det än. Jag blir lite argare för varje dag.
– Man märker vilken huvudvärk all den här extrapraktikaliteten ger som man inte varit insatt i innan, som att hitta lägenhet i Stockholm eller vart man nu ska bo någonstans. Det är minst lika svårt i Skellefteå, och ännu svårare utan jobb.
Visionen han hade med jobbet på Northvolt var tydlig, att arbeta på ett företag som satsade.
– Inte bara satsade utan även på något sätt försöker skapa en bättre framtid, säger han.
Den inställningen om företaget har han nu ändrat. Men samtidigt riktar han ingen kritik mot sina närmsta chefer, det är inte där han ser att problemet ligger.
– Självklart blir man även arg på dem, fast det är orättvist. Likadant som att det är orättvist att jag blir arg på mig själv för att jag ser ut som en clown för att jag kom upp hit.
Är det så du tänker?
– Man är orättvis mot sig själv, men absolut. Man ser det själv som ett personligt misslyckande, säger Adam.
Matti Kataja, kommunikationschef för Northvolt, skriver i ett mejl att de förstår att det finns "arbetskamrater som tyvärr får ta emot svåra besked".
– Vi inser att det har stor påverkan och därför arbetar vi så snabbt vi kan under den här tuffa perioden och vi har aktiverat alla funktioner vi har tillgängliga. Vår ambition är att se till att alla som berörs blir omhändertagna på bästa sätt.
Han skriver vidare att företaget bland annat har olika informationsträffar och erbjuder stöd från företagshälsovården.
– I tillägg jobbar vi intensivt med att hjälpa personer att hitta nya jobb hos andra aktörer om de vill stanna i regionen. Vi har nära samarbete med Skellefteå kommun och andra företag som har behov av kompetens.
Enligt kommunikationschefen arbetar företaget hårt för att ge så mycket råd och stöd som de kan genom bland annat informationsmöten och kontaktvägar.
– Vårt mål är att så många som möjligt ska stanna i Skellefteå och kan fortsätta bidra till kommunen genom anställning på andra företag.
Vad gäller boendesituationen skriver Matti Kataja att det finns ett internt team som jobbar med frågan och hjälper till med bostadssökande.
– Har man ingenstans att bo när ens uppsägningstid är över kan man alltid be om vidare hjälp av teamet.
Hur många har fått besked att de inte får fortsätta arbeta på Northvolt?
– Förhandlingar med facket pågår fortfarande men i detta läge handlar det bland annat om att vi har avslutat kontrakt med konsulter och de som har haft en provanställning.