Abel Hailu Kebede, 40 år, sitter vid ett vitt bord i lägenheten på Morö Backe. Framför sig har han ett antal små klossar som vid en första anblick ser ut att vara gjorda av sten.
– Vi har försökt efterlikna till exempel marmor, men allt är gjort av återvunnen plast som annars mest troligt skulle ha eldats upp, berättar han entusiastiskt.
Själva tillverkningen har han gjort i bostadens vanliga ugn, och sedan bett en vän skära till. Samtidigt håller han på att utveckla en maskin som i framtiden ska kunna tillverka liknande plattor i upp till tre gånger en meter. Dessa plattor ska sedan kunna användas som till exempel köksskivor, väggpaneler och golv.
– De är vatten-, syra- och reptåliga. Och vi håller på att utveckla dem för att klara av 350 grader, vilket jag tror att vi kan nå, säger Abel.
Att tillverka bänkskivor av plast är dock inte hans första uppfinning. Abel har alltid haft en förkärlek till att göra olika typer av innovationer.
– Jag har alltid gillat att testa olika tekniska prylar, utveckla dem – och se vad som fungerar och inte. Jag är en sådan som alltid ställer mig frågan “varför inte?” när någon säger att det inte går att göra på ett visst sätt, berättar han och ler.
Tidigare uppfinningar innefattar till exempel en maskin som gjorde en typ av asfalt bestående av sand och plastpåsar, samt en annan maskin som skapade vaser och skålar av återvunnen plast. Det var den som förde in honom på det nuvarande spåret.
När en av hans vänner köpte ett hus fick han frågan om han kunde göra en bänkskiva till köket.
– Jag försökte hitta en maskin för det, men hittade ingen så jag gjorde en egen ritning och kontaktade ett företag som kunde bygga ihop den. Resultatet blev riktigt bra, säger Abel som flyttade till Sverige 2022 för att studera.
Han valde mellan Norge, Storbritannien, Tyskland, Finland och Sverige.
– Jag gjorde egna efterforskningar och valde Sverige för att det är ett av de mest innovativa länderna som samtidigt arbetar hårt för att bli av med plast, säger Abel.
Han studerade marknadsföring på Umeå universitet, men fortsatte även med innovationer på sidan av sina studier. 2022 vann han 5 000 kronor för bästa innovation på universitetet, och 2023 prisades han efter ett innovations-bootcamp.
När studierna var klara 2024 fick han jobb hos Northvolt i Skellefteå via ett bemanningsföretag, där han blev kvar till slutet av november. Efter det sökte han många jobb utan framgång – och valde då att satsa fullt ut på sin innovation istället.
– Det blev en “blessing and a curse”, en välsignelse och förbannelse, för mig, säger Abel som de senaste månaderna fått kontakt med lokala företag som arbetar inom plast, fått hjälp att skapa en tydlig affärsplan och genomfört möten med potentiella kunder.
Hans innovation har visat sig ha potential. Region Västerbotten har beviljat ett innovationsbidrag på 580 000 kronor, och Almi har bidragit med 15 000 kronor för en förstudie om det finns möjlighet att söka patent.
– Jag har fått resultatet som visar på att det jag gjort är en innovation. Det har öppnat många dörrar för mig, säger Abel.
Just nu håller Abel på att starta sitt aktiebolag, förändra sitt arbetsvisum och hitta fler investerare. Han har stora förhoppningar på att hans skivor ska bli en stor framgång, inte minst för att de är gjorda av den typ av plast som annars sällan återvinns. Det gör att till exempel byggbolag skulle kunna använda lösningen i framtida byggen för att få en bättre miljöklassning.
Hur tror du att satsningen ser ut om ett år från nu?
– Om jag hittar rätt investerare så tror jag att vi har anställt 4-6 personer och startat produktionen av stora skivor som säljs till byggföretag och återförsäljare inom till exempel kök.
Han vill i framtiden också bygga en fabrik i Skellefteå för att skapa nya jobb och nya innovationer inom plaståtervinning.
– Jag vill verkligen inte lämna Skellefteå där jag har fått så mycket support av företag, kommunen och många andra. De har gått “above and beyond” för mig, säger Abel.
Efter att intervjun gjorts med Norran står det nu även klart att Abel är uttagen som regional finalist i den innovativa tävlingen Venture Cup.
– Det känns riktigt kul, och hjälper mig att få trovärdighet för mitt projekt. Samtidigt ger det mig trovärdighet som entreprenör, säger Abel.
Vem som går vidare i Venture Cup avgörs den 14 maj i Umeå.