80 nya lägenheter på Grunnan: Så planeras bygget

Peab har ännu inte sökt bygglov för sitt stora bostadshus på Grunnan i Skellefteå. "Det svåraste att lösa är parkeringarna", säger regionchef Anders Åström.

Så här var bygget skissat när detaljplanen gjordes. Peab har planer på en mera U-formad byggnad i flera höjder.

Så här var bygget skissat när detaljplanen gjordes. Peab har planer på en mera U-formad byggnad i flera höjder.

Foto: Collage

Skellefteå2021-02-17 08:30

Detaljplanen för tomten Grunnan strax intill E4 på Tuböle var en riktig långbänk. När den så småningom gick igenom var ett villkor att allt som hör till bostäderna ska rymmas inom tomten. Varken parkeringar, planteringar, lekplats eller annat får svälla ut på den allmänna mark som finns runt om. 

Bostadsbolaget Peab funderar nu hur de ska lösa parkeringsfrågan. Enligt detaljplanen kan det finnas en källarvåning som rymmer parkering och täcker hela tomten. 

– Där kan det rymmas 60 bilar, säger Anders Åström. 

Eftersom huset ska ha 80 lägenheter funderas det nu hur man ska skapa fler platser. I första hand för att klara den kommunala parkeringsnormen men också för att lägenheterna ska bli säljbara. 

– Utöver vår egen tomt tittar vi på samarbeten, exempelvis med Campus. 

Enligt Peabs första planer skulle försäljningen ha varit i full gång, men projektet är försenat på grund av många tekniska frågor.

– Nu är tanken att vi söker bygglov i mars och börjar sälja efter semestern. Vi hoppas få spaden i jorden under senhösten. I så fall kan tidigaste inflyttning vara senhösten 2023. 

Det har tidigare varit tal om två höghus om cirka 8 våningar, men Anders Åström säger att de snarare blir ihopbyggda som en båge vänd mot älven.

– Vi ska ge bästa möjliga utsikt mot vattnet, men har även bullernormen att förhålla oss till. Därför får rätt många lägenheter två balkonger, så kan folk välja när de sitter på bullrig respektive tystare sida. 

Karta: Tubölegatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!