23-årig Skelleftebo misstänks ha tvättat pengar från bedrägeri

En 80-årig man blev av med nästan 140 000 kronor i ett bedrägeri. Pengarna misstänks sedan ha tvättats av en ung Skelleftebo, som själv nekar till anklagelserna.

23-åringen berättade i polisförhör att han hade mottagit den stora summan pengar på begäran av en vän som han kände stor tillit till. Det framgår också att han nekar till misstankarna om penningtvätt.

23-åringen berättade i polisförhör att han hade mottagit den stora summan pengar på begäran av en vän som han kände stor tillit till. Det framgår också att han nekar till misstankarna om penningtvätt.

Foto: Charlie Riedel/Andreas Hillergren/Henrik Montgomery/Christian Mård (Kollagebild)

Skellefteå2024-10-13 16:00

Nyheten i korthet

  • En 80-årig man förlorade över 139 000 kronor i ett bedrägeri och en 23-årig man från Skellefteå misstänks nu för att ha tvättat pengarna.
  • Bedrägeriet började med ett falskt SMS som påstods komma från Telenor, och pengarna överfördes till slut till ett konto tillhörande Skelleftebon.
  • Den misstänkte nekar till anklagelserna och hävdar att han hjälpte en vän och inte förstod att det han gjorde skulle vara olagligt. Han står nu inför rätta för penningtvättsbrott.

I slutet av januari 2023 fick en 80-årig man i en kommun i mellersta Sverige ett sms. Det såg ut att vara skickat från Telenor och i meddelandet stod det att en ansökan om abonnemang var godkänd och att mannen hade beställt en iPhone.

Det var starten på ett bedrägeri som snart kostade mannen drygt 139 000 kronor.

Eftersom han inte hade beställt någon telefon kontaktade 80-åringen telefonnumret som fanns i sms-meddelandet.

Först fick han prata med en kvinna som påstod sig jobba för Telenor, och som sa att hon skulle hjälpa honom. Sedan kopplades han vidare och fick prata med en man som skulle föreställa en anställd vid sparbankens säkerhetsavdelning.

I förhör med polisen beskrev 80-åringen mannen som "väldigt forcerad".

– Det gick undan. Han gjorde en osäker.

Bedragarna fick tillgång till den äldre mannens bankkonton och förde över pengarna till ett konto tillhörande en 23-årig Skelleftebo.

undefined
Namnet på den 80-årige mannen, som förlorat nästan 140 000 kronor i ett telefonbedrägeri, dök upp som avsändare på en stor swishbetalning som Skelleftebon mottagit. Det framgår i polisens förundersökning. (Arkivbild)

I augusti i år förhördes 23-åringen av polisen. Han berättade att han hade tagit emot pengarna efter att ha blivit uppringd och tillfrågad av en "nära vän". Enligt den unga mannen själv hade den nära vännen hjälpt honom under en svår period för ett antal år sedan och 23-åringen kände stor tillit till vännen.

De båda hade sedan ett videosamtal där de pratade om var Skelleftebon skulle föra vidare pengarna, samtidigt som en summa på runt 139 000 kronor landade på hans konto. I polisens förundersökning finns utdrag som visar att pengarna skickats över till ett flertal banker och digitala plånböcker. Dessutom har kortköp gjorts samt överföringar till en tjänst som handlar med kryptovalutor.

Under förhöret med 23-åringen frågade polisen varifrån de hundratusentals kronorna ursprungligen kom från, och visade ett kontoutdrag där 80-åringen stod som avsändare för en swishtransaktion på 139 800 kronor.

Skelleftebon svarade att han inte visste vem 80-åringen var och att han "aldrig har kollat sitt kontoutdrag i sitt liv".

När han fick veta att 80-åringen hade gjort ett skadeståndsanspråk på nära 140 000 kronor, kontrade Skelleftebon med att han inte gjort sig skyldig till något brott.

23-åringen betonade också att han inte fick någon ersättning för att ta emot och skicka vidare pengarna.

Mannen är nu åtalad för penningtvättsbrott, alternativt penningtvättsförseelse, mot sitt nekande. Åklagaren Tove Larsson menar att han begått gärningarna med uppsåt eller att han åtminstone "haft skälig anledning att anta att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet".

Vad är penningtvätt?

Penningtvätt handlar om att dölja att pengar kommer från brott. 

"En person som tjänar pengar på narkotikaförsäljning kan till exempel dölja detta genom att köpa en kiosk. Om kioskens intäkter är 50 000 kronor i månaden, men påstås vara 300 000 kronor, kan personen i fråga tvätta 250 000 kronor", skriver Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida.

Penningtvättsbrott begås idag på många olika sätt. Myndigheten beskriver olika metoder:

"Ett sätt kan vara att man förvarar eller transporterar kontanter för någon annans räkning. 

Ett annat vanligt exempel är att man använder sig av andra personers konton, så kallade målvakter. Det kan till exempel vara en kompis som av olika anledningar upplåter ett konto. Pengar från brottslig verksamhet kan föras över och förvaras på kontot eller slussas vidare till andra konton. 

Ett tredje exempel är att man medverkar till att registrera sig som ägare till en bil som köpts för brottspengar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!