1. Prioritera
Känns det som att alla hinner mycket mer än dig? Nissebus varje morgon, hemmagjord adventskalender, dagliga aktiviteter, elva sorters kakor, julpyssel och pyntat hem från golv till tak? Det är lättare än någonsin att ryckas med i sociala medier, svårare än någonsin att värja sig mot det du ser i flödet. Viktigt att komma ihåg är att; ingen gör allt. Oftast ser du olika personer göra olika saker. Och den som mot förmodan gör allt, gör det på bekostnad av något annat. Så jämför dig inte med andra, varken i verkligheten eller på sociala medier, utan prioritera efter dina förutsättningar och gör det som känns roligt och viktigt för dig.
2. Återanvänd
Vad minns du från dina egna jular? Förmodligen de saker som återkom år efter år? Musiken, dofterna, någon dekoration som alltid funnits där? Det vi återanvänder är också det som blir en del av minnena och själva traditionen, men det sparar också både pengar och på miljön. Dessutom slipper du ägna tid åt att jämföra, ta beslut och stå i kö.
Så, underskatta inte att återanvända:
- Kläderna! Låt pappas julslips, mammas julklänning och mormors julkjol bli lika självklara delar av barnens högtid som adventsstjärnan och julgranen.
- Presentinslagningen. Det kan verka som en liten sak, men det blir totalt sett många mil presentpapper som snabbt hamnar i landets soptunnor. Snacka om bortkastade pengar! Men det finns många återanvändbara alternativ; till exempel plåtburkar, svepaskar eller att slå in i tyg.
- Pyntet! Den där härliga mixen av det någon gjort i slöjden, någon har ärvt och det som köptes nytt för länge sedan och sedan bara alltid haft hemma. Vill du ändå komplettera? Kolla second hand!
3. Minska på…
- Köttet!
Nej, du måste inte skippa det helt om du inte vill, även om det gör allra störst skillnad för klimatet och många gånger också är en vinst för plånboken. Vill du inte skippa: minska mängden och våga fylla ut julbordet med andra alternativ. Istället för kvantitet kan du också tänka kvalitét: att handla lokala produkter bidrar både till kortare transportsträckor och till att stötta kommunens producenter och återförsäljare. - Klapparna!
Nej, du måste inte hoppa över dem heller. Hur många (och vad!) du ger och får gör däremot stor skillnad. Kanske anammar ni ”hemliga tomten”; att en person ger en annan en julklapp, istället för att alla får av alla. Ett annat alternativ är att avstå gåvor till vuxna, ge enstaka till eventuella barn och sedan lägga resten av present-potten på att hitta på något tillsammans. Vad du ger gör också skillnad, hur saker tillverkas och fraktas har stor påverkan. Kanske satsar du istället på att ge något begagnat, en upplevelse, en kurs, en familjefotografering eller att låta laga någons favoritskor? Eller så lägger du fokus på förbrukning och behov: lokalt tvål eller mathantverk?
4. Öka
Gemenskapen. Hjälps åt att plocka bort, duka och städa undan så alla hinner ta del av både firande och vila!. Fundera på skärmfria stunder då det kanske får komma fram sällskapsspel eller blir en lek- eller berättarstund istället. Och istället för många små prylar i adventskalendern kanske ni satsar på fyra mysiga söndags-aktiviteter tillsammans? Baka, bada, bygg en snögubbe!
5. Byt ut och stäng av
Kanske en självklarhet, men det är värt att påminna om att det går att spara mycket energi (och pengar) på att se över sin belysning. Så byt ut dina lampor till LED – och tänk på att stänga av tv, laddare, datorer och spelkonsoler när de inte används. Då står de inte och drar el i onödan. Släck lampor under natten också, alla sover ju ändå.
6. Rensa bort
Har barnen vuxit ur julkläderna eller tröttnat på leksakerna? Rensa ut innan jul, inte efter, så får andra möjlighet att använda till sitt eget firande. Idag finns många enkla digitala lösningar att sälja sina överflödiga prylar hos – men du kan såklart även skänka dem!
7. Dela med dig
Vi inspireras av de vi har i vår omgivning mer än vi kanske tror. Du kan alltså få fler att göra mer hållbara val genom att dela med dig av dina egna. Berätta gärna om ditt bästa recept och vilka vinster du ser med dina val, oavsett om det sparade tid, pengar eller tankekraft. Ibland verkar saker svårare än de är, så här kan du faktiskt sänka tröskeln där du minst anar det.