1948 startades Elektriska Motorcentralen eller Elmotorcentralen som företaget valt att kalla sig. Grundare var bröderna Ture och Henry Lundström samt Elis Gustav Mörtsell.
– Mörtsell var en riktigt klurig man som redan nio år gammal byggde sin första elmotor med hjälp av en bakplåt från mammans bakugn, berättar Christer Gyllengahm.
Från början höll de till i en källarlokal innan man flyttade in i Hantverkshuset när detta stod klart 1952.
– De huserade på tredje våningen vilket inte var speciellt rationellt med tanke på alla tunga transporter av motorer, konstaterar Christer.
1956 omvandlades företaget till ett aktiebolag och nu växte verksamheten snabbt när nätspänningen i Skellefteå ökade från 110 V till 220 V.
– Skellefteå Kraft bekostade den nödvändiga modifieringen av hushållens olika maskiner och apparater och detta innebar ett stort lyft för Elmotorcentralen. Dessa konverteringsuppdrag utfördes på ackord.
Under åren har marknaden förändrats i takt med samhällets utveckling.
– Arbetet i sig är detsamma med hantverksskicklighet och noggrannhet som främsta inslag, men idag är det sällan privatkunder väljer att reparera en elmotor och för industrin har storleken på motorerna fått allt större betydelse.
1994 flyttade företaget till nya lokaler i markplan på Högströmsgatan och 2004 gick flyttlassen till Filtergränd på Anderstorp där företaget håller till idag. Sedan grundarna lämnade bolaget har det funnits flera ägare och när Christer och Robin Gyllengam förvärvade företaget 2015 stod Maritha Granlund som ägare. Hon hade då drivit Elmotorcentralen i 15 år.
Christer kom närmast från jobbet som vd för företaget Delete och hade tidigare bland annat arbetat hos Bergteamet, Kuusakoski, NCC och Cramo. Hans son Robin arbetade innan övertagandet som inköpare hos AutopartsTrading i Umeå. Tidigare hade han bland annat jobbat hos Hellgrens Bil och Mekonomen.
– Vi kände att tiden var mogen att starta ett familjeföretag och Elmotorcentralen hade en stabil kundbas och ett bra rykte så när Maritha berättade att hon ville sälja så slog vi till, berättar Christer.
Sedan 2015 har verksamheten utvecklats bra. När de tog över arbetade en person i verkstaden och företaget omsatte cirka 8 miljoner kronor.
– Nu har vi fyra medarbetare i verkstaden och så sköter jag och Christer försäljning och inköp. Förra året omsatte vi cirka 10 miljoner kronor. Första kvartalet i år blev vårt bästa någonsin så vi siktar på att i år komma upp i 12 miljoner, säger Robin.
Sedan övertagandet har de rejält moderniserat såväl de administrativa rutinerna som arbetsrutinerna.
– Vi har också breddat vårt produkt- och tjänsteutbud genom ett djupare samarbete med bolagets närmaste partners. Att vi till exempel blivit ABB:s nordligaste partner har gett oss en kvalitetsstämpel som skapat ringar på vattnet, säger Robin.
Verksamheten består i omlindning av motorer, service av städmaskiner, pumpar och motorer samt försäljning av nya motorer och tillbehör. Kunderna utgörs av företag från många olika branscher.
– Sågverksindustrin och gruvindustrin är stora kunder hos oss. De har många motorer igång som körs i miljöer som sliter hårt på dem. När vi tog över hade Elmotorcentralen 330 olika kunder och den skaran har successivt utökats, avslutar Christer Gyllengahm.