Drar in på vård på hälsocentralerna

Vaccineringen och alla frågor kring vaccin tar mycket resurser från hälsocentralerna i Skellefteåområdet. Det innebär att planerad vård kommer att få stå tillbaka. ”Vi kommer inte att räcka till som vi brukar”, säger närsjukvårdschef Camilla Andersson.

Vaccineringen innebär en stor belastning på ordinarie verksamhet på hälsocentralerna, enligt Camilla Andersson.

Vaccineringen innebär en stor belastning på ordinarie verksamhet på hälsocentralerna, enligt Camilla Andersson.

Foto: Klas Sjöberg/Johan Nilsson TT

Skellefteå2021-03-23 06:00

Norran har tidigare berättat att primärvården har sökt extrapersonal och i nuläget finns 30–40 timanställda som jobbar extra med vaccinering på Skellefteå Kraft Arena och även på hälsocentralerna utanför staden. Att vaccinera på arenan var även tänkt att avlasta hälsocentralerna. Dessutom avlastar Röda Korset vården genom att vara värdar på arenan.

Men det räcker inte. Vaccineringen kommer att kräva så pass mycket personal att viss vård kommer att skjutas upp.

– Vi vill ge så mycket vård som möjligt, men det kommer inte att gå. Vi behöver ställa om hela våren, säger Camilla Andersson.

Hon påpekar att det är en extremt stor volym individer som ska få vaccin, bara i Skellefteå. De räknar med 58 000 personer och cirka 115 000 – 120 000 doser. Men det är inte bara vaccineringen i sig som tar resurser.

– Vi får hemskt mycket frågor kring vaccin. Vi har därför behövt bemanna upp telefonerna, vilket har gjort att vi har tvingats avboka besök. Vi vill säkra att alla kommer fram och det är därför vi prioriterar telefonbemanningen, säger hon.

Det som nu begränsas på hälsocentralerna är gruppverksamhet, både på grund av smittorisken och resursbristen. Hälsoundersökningarna skjuts till hösten, förutom i undantagsfall. 

– Det pågår även arbete med att kolla igenom väntelistor för personer med kroniska besvär. De går på kontinuerliga kontroller och vi ser över vilka som kan vänta och vilka som måste erbjudas besök, säger hon.

Exempelvis handlar det om personer med diabetes, astma och högt blodtryck.

– Vi måste inte bara säkra upp resurser för vaccinering utan även för de som får akuta försämringar i sina sjukdomar.

Hon tillägger.

– Men de som upplever sig sjuka ska alltid komma.

Camilla Andersson tror att ordinarie verksamhet vid hälsocentralerna kommer att vara påverkad fram till semestern.

Under måndagen hade hon även ett möte om vårdplatsläget vid Skellefteå lasarett. Hon berättar att de i början av förra vecka hade en nedgång i beläggning inom covid-vården. Men i helgen kom det in fler covid-patienter. Om man räknar samtliga patienter som ligger på avdelning, på IVA och även de som är smittfria men ändå för sjuka att åka hem var det på måndagen 30 stycken inneliggande.

– Det är mycket för ett sjukhus av den storleken, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!