Greps mitt i natten – hade efterfrågad drog i byxfickan

Polispatrullen körde mitt i natten längs en gång- och cykelbana vid Morö Backe skola. Då mötte poliserna en 44-åring som hade en påse med amfetamin i byxans ena bakficka. ”Jag tänkte gräva ned det för hand, men behövde en spade – och då kom polisen”, har Skelleftebon berättat i förhör.

Han greps mitt i natten med amfetamin i byxans ena bakficka. Nu har det 44-årige Skelleftebon åtalats för narkotikabrott. Just amfetamin är en drog som polisen i Skellefteå regelbundet, och allt mer ofta, påträffar i sitt arbete för att bekämpa narkotikan.

Han greps mitt i natten med amfetamin i byxans ena bakficka. Nu har det 44-årige Skelleftebon åtalats för narkotikabrott. Just amfetamin är en drog som polisen i Skellefteå regelbundet, och allt mer ofta, påträffar i sitt arbete för att bekämpa narkotikan.

Foto: Polisen

Skellefteå2021-10-03 18:00

Norran berättade för ett år sedan om att polisen skulle inrätta en spaningsgrupp i Skellefteå, där arbetsfältet är hela länet. 

Detta skedde efter rekordmängder av beslagtagen cannabis inom Skellefteå lokalpolisområde, stora flöden av bensodiazepiner och subutex samt en ökning av amfetamin, kokain och heroin.

Polisen Rasem Chebil, som arbetar som spaningsledare i den nybildade gruppen i Skellefteå, larmade i riktning mot ungdomar och deras föräldrar:

– Vi ser en stor och oroväckande ökning av tillgången och efterfrågan på amfetamin och ecstasy. Till sist handlar det om att gemensamma insatser kan rädda en ung människas liv, påpekade han i en Norran-intervju.

undefined
Avslöjande spaningsbilder, bagageutrymmen med knark – och hasch, cannabis, narkotikaklassade läkemedel, amfetamin och subutex. Här är några av polisens bilder på senare år med koppling till Skellefteå.

Under Norran-vinjetten ”Kampen mot narkotikan” har polisens insatser mot innehav, hantering och försäljning av amfetamin lyfts fram.

Ett av de främsta exemplen är den 73-årige man som vid upprepade tillfällen gripits, häktats och dömts för innehav av amfetamin. Han betraktas av polisen som en av de i Skelleftebygden som systematiskt under en längre tid har skaffat fram, hanterat och sålt amfetamin.

Arbetet mot narkotikan görs av den nyinrättade spaningsgruppen i Skellefteå och poliser i yttre tjänst.

Det handlar om allt från månadslånga spaningsinsatser, till enskilda polispatruller som snabbt får en känsla att personen som står framför dem måste kontrolleras mer noggrannt.

Att vara ”vid fel plats vid fel tidpunkt” är en klassisk, första signal för att en polis ska ana oråd.

undefined
Den här bilden hittades i 44-åringens mobiltelefon. Datumet är den 4 september, alltså samma dygn som han greps av polisen. ”Pulvret var blött så jag hällde upp det på ett fat för att torka det, jag skickade iväg en bild för att få det identifierat”, svarar han på polisens frågor.

Det var exakt vad som hände på en gång- och cykelväg nära Morö Backe skola på natten den 4 september.

En av poliserna beskriver i ett PM:

”Vi fick syn på honom och bestämde oss för att prata med mannen, som är bekant för mig sedan tidigare. Han uppträdde då nervöst och gick fram och tillbaka. När vi skulle utföra en kroppsvisitation så frågade vi om han hade på sig något som han inte borde ha. Han plockade då fram en platspåse från bakfickan och sade: ”Det här”.

Det visade sig vara 230 gram amfetamin som 44-åringen bar på sig. Han berättade också att han ”skulle göra sig av med det, jag orkar inte ha såna saker hemma längre”.

undefined
Kartan med den påstådda knarkgömman – men polisens hundar kunde inte hitta någon nedgrävd narkotika trots att 44-åringen så detaljerat visat vilken område som var aktuellt.

Samma natt berättade han även för polisen att han grävt ner ett större parti amfetamin – han gjorde även en enklare karta – ganska nära den plats där han greps av polisen.

Men trots att polisen skickar dit hundpatruller där det utpekade området undersöktes så hittades ingen knarkgömma.

I ett senare polisförhör sa 44-åringen:

– Jag fick ett kuvert i brevlådan som jag tog in och öppnade, jag tror det var amfetamin som jag sedan tänkte gömma. Jag vet inte varför jag fick försändelsen. Jag hade varit på långpromenad när polisen kom den där natten. Jag tänkte gräva ned det för hand, men kom sedan på att jag behövde en spade – och då träffade jag polisen.

undefined
Åklagare Marie Andersson menar att förundersökningen avslöjar att det finns konversationer, bilder och andra uppgifter, som polisen funnit i 44-åringens telefon, som visar att han innehaft amfetaminet för att sälja narkotikan vidare.

Nu har åklagare Marie Andersson åtalat 44-åringen för narkotikabrott. Förutom innehavet visar förundersökningen att Skelleftebon haft som syfte att åtminstone delvis sälja narkotikan vidare.

Här hänvisas till polisens genomgång av 44-åringens mobiltelefon som bland annat visar kommunikation (sms och mms) med flera andra personer.

Konversationer, bilder och andra uppgifter som polisen hittade i telefonen visar att han innehaft amfetaminet för att sälja det vidare, menar åklagaren. 

Narkotika/varningstecken

Var vaksam på beteendeförändringar, blir ditt barn mer inåtvänd, aggressiv, syns tecken på depression? Det kan förklaras med ett narkotikamissbruk, men kan också ha andra förklaringar.

Byter de kompiskrets, börjar deras kläder att lukta, trötthet tidigt på kvällen, brist på pengar, jakt på kontanter, känslan att de börjat ”smussla” med sin mobil – ja, det är också varningstecken.

Hur ser det ut på rummet, i sopkorgen, hittar du piller, zip-påsar, märkliga förpackningar eller rullpapper för tobak?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!