Spexar och dammsuger pengar: hotas av sex års fängelse

Den egna mobiltelefon avslöjade spexande bilder där 40-åringen dammsuger pengar. Men nu hotas mannen av sex års fängelse, om chefsåklagaren får som hon vill. ”De här grova brotten har varit hans levebröd”, menar Åsa Jonsson.

Chefsåklagare Åsa Jonsson yrkade på sex års fängelse för 40-åringen som åtalats för tredubbla grova brott: narkotika, häleri och penningtvätt. Mannen fördes tillbaka till häktet efter rättegången, vilket tyder på en fällande dom. På en egen mobiltelefonbild som polisen hittade spexar han och dammsuger pengar.

Chefsåklagare Åsa Jonsson yrkade på sex års fängelse för 40-åringen som åtalats för tredubbla grova brott: narkotika, häleri och penningtvätt. Mannen fördes tillbaka till häktet efter rättegången, vilket tyder på en fällande dom. På en egen mobiltelefonbild som polisen hittade spexar han och dammsuger pengar.

Foto: Arkivbild/Hans Berggren/Från förundersökningen

Skellefteå2023-07-05 19:00

Norran berättade förra veckan om den lika omfattande som märkliga brottshärva som flera Skelleftepoliser utrett under fyra månader. 

Den 40-årige mannen greps efter att han, i ett dåligt psykiskt tillstånd, själv slagit larm om att han och barnen utsattes för kidnappare.

Poliserna klev in i lägenheten och trodde knappt sina ögon. Istället för ett kidnappningsdrama möttes de av proppfull hälericentral. Senare hittades mycket stora mängder narkotika och kontanter. 40-åringens egna bilder avslöjade miljonflödet av kontanter.

undefined
Den största brottshärvan där det dammsugits efter pengar – och bevis. Mannen stod nyligen inför rätta för grovt narkotikabrott, grovt häleri och grovt penningtvättsbrott. Bilderna visar stöldgods, narkotika, stora summor kontanter och 40-åringens egna bild i mobiltelefonen när han dammsuger pengar.

Förra veckan inleddes rättegången om de tre grova brotten i mångmiljonklassen: narkotika, häleri och penningtvätt.

Chefsåklagare Åsa Jonsson menade i tisdagens slutpläderingar att 40-åringen ska dömas till sex års fängelse. Det mycket stora innehavet av narkotika på två adresser har det särklassigt högsta straffvärdet.

Det handlade bland annat om innehav av 91 000 narkotikaklassade tabletter, drygt fem kilo hasch och 0,7 kilo amfetamin, där varje enskilt innehav når upp till ett grovt brott sett till mängden.

Åsa Jonsson säger till Norran:

– Förundersökningen visar hur brotten har koppling till varandra: penningtvätt, hantering av stöldgods och försäljning av narkotika. Det här har varit hans levebröd, utredningen visar att han inte haft några legala inkomster de senaste tre åren. Trots detta är det väldigt mycket aktiviteter på hans konto med Swish-betalningar och stora mängder kontanter.

undefined
Mycket stora mängder av misstänkt stöldgods, däribland kött och 15 stora Västerbottensostar i 40-åringens kylskåp, påträffades vid husrannsakan i början av mars. Fyra månader senare var utredningen klar, och den tre dagar långa rättegången avslutades i tisdags.

Advokat Jens Nyström, den åtalade 40-åringens försvarare:

– Min klient erkänner ett av narkotikainnehaven, som fanns hos en nära anhörig. Vad gäller narkotikan som påträffades i mannens bostad förnekas brott, han menar att han var pressad av andra personer att ta emot narkotikan. Såväl grovt häleri som grovt penningtvättsbrott förnekas.

Med så mycket stöldgods, misstänkt stöldgods och miljonbelopp i kontanter och på konton, hur förklarar han dessa försvårande omständigheter?

– Har påpekar att han under en längre tid köpt och sålt begagnad egendom, det förklarar den stora förekomsten av föremål. Vad gäller påståendet om grovt penningtvättsbrott är en förklaring till kontanterna att han ärvt en del pengar. Överföringar av pengar handlar bland annat om bilaffärer som han har gjort.

Utifrån hans erkännande kring narkotikan, vad är en rimlig påföljd?

– Jag pläderade för fyra års fängelse sett till mängden. Döms han för alla åtalspunkter menade jag att fem års fängelse är en rimlig påföljd.

Den 40-årige mannen är kvar i häktet i väntan på domen, vilket visar tydligt på en kommande fällande dom.

undefined
Advokat Jenny Lundström är den 20-åriga kvinnans försvarare. Försvararen yrkade på en frikännande dom för klienten vid tisdagens slutpläderingar.

Redan efter den första förhandlingsdagen släpptes den åtalade 20-åriga kvinnan, eftersom åklagare Åsa Jonsson bedömde att bevisningen inte höll för misstanken om grovt narkotikabrott. Däremot kvarstod misstankar om grovt häleri.

– Jag överlät till domstolen att bedöma hennes delaktighet i det grova häleriet och längden på fängelsestraffet, påpekar Åsa Jonsson.

Advokat Jenny Lundström om hälerimisstanken:

– Min klient har hela tiden förnekat inblandning. Jag menar att det saknas bevisning om att min klient skulle ha begått häleri då det inte har framkommit att min klient tagit emot, förvarat eller annars tagit befattning med den här egendomen. Om min klient trots det döms helt enligt åtalet är den lämpligaste påföljden en skyddstillsyn, och hennes ungdom ska beaktas vid straffmätningen.

Grovt penningtvättsbrott

Angående detta brott visar utredningen, menar åklagaren, att 40-åringen fört över 734 000 kronor till en nära anhörigs bankkonto och därtill i ett kassaskrin hos denne förvarat kontanter: 899 000 svenska kronor samt en mindre summa euro.

40-åringen har också förvarat 223 000 kronor i kontanter i bostaden. Till detta ska läggas en dyrbar klocka och en guldring värda totalt knappt 20 000 kronor, som enligt åklagaren kommer från ”brottslig verksamhet”.

Även den anhöriga stod inför rätta i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!