30-åring åtalad för våldtäkt – slog så skador uppstod

Den 30-årige Skelleftebon och kvinnan möttes i mannens bostad. Där våldtog han kvinnan och misshandlade henne. Det visar polisutredningen, enligt åklagaren. Kvinnan bidrog starkt själv till att viktig bevisning säkrades.

Åklagare Petra Hedberg och målsägandebiträdet Jens Nyström är två av parterna i den kommande våldtäktsrättegången i Skellefteå mot en 30-årig man.

Åklagare Petra Hedberg och målsägandebiträdet Jens Nyström är två av parterna i den kommande våldtäktsrättegången i Skellefteå mot en 30-årig man.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2023-01-11 21:00

Det var i slutet av juni som 30-åringen och kvinnan träffades i mannens bostad i Skellefteå. De hade inte haft någon tidigare relation men haft en del kontakt inför träffen i bostaden.

Där ska mannen ha våldtagit kvinnan på natten. Enligt åklagare Petra Hedberg visar förundersökningen att han, med hjälp av våld, genomfört samlag och andra sexuella handlingar som är jämförliga med samlag.

– Han har vidare slagit målsäganden så att det uppstått smärta, rodnader och blånader, tillägger Petra Hedberg i åtalet.

Som bevisning hänvisar åklagaren till kvinnans uppgifter, förhör med två vittnen angående kontakter med kvinnan före och efter händelsen samt förhör med en polis. Sistnämnda handlar om hur kvinnan på natten ska ha varit upprörd, chockad och berättat att hon blivit våldtagen.

undefined
Fredrik Elveros är den 30-årige Skelleftebons försvarsadvokat. ”Min klient förnekar brott”, säger han.

– Direkt efter händelsen i bostaden tog min klient kontakt med polisen och gjorde en anmälan, säger målsägandebiträdet Jens Nyström.

Som övrig bevisning hänvisar åklagaren till rättsintyg, journaler och fotografier som visar skadorna. I detta material ingår kvinnans egna bilder som hon själv tog några dagar efter händelsen för att bevisa hur skadorna såg ut då.

Just kvinnans agerande – att snabbt göra en polisanmälan och själv dokumentera skadorna – har alltså starkt bidragit till bevisningen som kommer att presenteras vid den kommande rättegången i Skellefteå.

När det gäller våldtäktsbrott, som nästan alltid sker utan vittnen till händelsen, är just denna typ av förstahandsåtgärder oftast helt avgörande för att polis och åklagare ska få fram konkreta bevis och viktig stödbevisning.

undefined
Eftersom våldtäktsbrott sällan har direkta vittnen till händelsen, blir stödbevisningen extra betydelsefull vid den rättsliga prövningen i domstolen.

Sistnämnda begreppet, stödbevisning, går ofta ut på att brottsoffret  i närtid berättar för poliser, vänner eller andra om händelsen. Detta gör att uppgifterna får ett bevismässigt stöd när brottet ska prövas i en domstol. 

Advokat Fredrik Elveros:

– Min klient medger att han har haft frivilligt samlag med kvinnan, men han menar att ingenting har skett mot någons vilja. Han blev chockad över den anmälan som gjordes, och det är svårt för honom att ta in att det nu har gått så långt som till åtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!