Michael lanserar egna kryddblandningar

För exakt 30 år sedan var Michael Marklund med i Skelleftetrion som vann grill-SM. Nyligen lanserade han sin egen kollektion grillkryddblandningar. ”Jag har smaktestat på vänner och grannar”, berättar han.

Michael Marklund visar burken med kryddan som funnits med ända sedan Grill-SM 1992.

Michael Marklund visar burken med kryddan som funnits med ända sedan Grill-SM 1992.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-07-25 08:00

I juli 1992 vann teamet Grilla Vilt – Michael Marklund, hans svåger Mats Lindgren och grannen Åke Nordmark – Grill-SM. Trion vann uttagningstävlingen i Piteå med en honungsmarinerad älgstek och dessutom bägge tävlingarna i Norrköping inklusive finalen.

undefined
Så såg det ut i Norrköpings Tidningar efter SM-vinsten 1992.

–Då räckte det med marinerat kött på en het grill. Allt var väldigt analogt då. För att skapa smaker, kombinationer och recept var man tvungen att förlita sig på smaklökarna och testa sig fram. Idag kan vem som helst via nätet enkelt hitta recept och smakkombinationer. Finalen 1992 sändes i SVT:s ”Cafe Norrköping”, berättar Michael.

Han konstaterar att de allra flesta grillar på det traditionella sättet än i dag, men att mycket har hänt.

undefined
Ett löfte om att vara med på julmarknaden i Saxnäs kommande december gjorde att Michael Marklund, Skellefteå, bestämde sig för att skapa en kollektion grillkryddor. Nu lanseras åtta olika sorter.

–I dag finns det möjlighet att styra grillar via appar i telefonen och i tävlingssammanhang duger det inte längre med vanliga grillar, där handlar det mest om Offset Smokers och low and slow grillning. Smaksättning sker ofta med olika typer av ved och rubs.

30 år senare håller matintresset i sig.

I vintras satt Michael med några vänner vid en lägereld i Saxnäs där familjen vistas ofta.

– Då sa vi att vi kanske skulle vara med på vintermarknaden i Saxnäs tillsammans i december 2022.

Han började undrade vad han skulle ha till salu. Då föddes tanken på att kryddblandningar ”kanske skulle vara något”. Michael, som varit säljare i hela sitt liv, är van att förverkliga kreativa idéer. Han tillverkar pimpelspön och knivar hantverksmässigt och älskar att jobba i hemsnickeriet.

undefined
Michael Marklund visar burken med kryddan som funnits med ända sedan Grill-SM 1992.

Michael tog kontakt med en importör och beställde ett antal kryddblandningar som han själv skriver: ”med smaker som jag vill ska leva vidare”.

– Det har bara gått några veckor sedan jag fick de första burkarna. Smakerna är sådana som vuxit fram genom åren och en del ingredienser är lite roliga som grapefruktpeppar i skaldjurskryddan.

undefined
Här är hela Micaels kollektion av grillkryddor som nu säljs på ett antal butiker och via hans hemsida där han kallar sig hantverkskreatör då han också utvecklar knivar och pimpelspön.

Totalt är det åtta olika blandningar, varav en är guldblandningen från Grill-SM. Försäljningen har redan tagit skaplig fart.

– Det sker mest via butiker, men också via min egen e-handels sida. Det här är en rolig hobby och som nybliven pensionär vill jag fylla vardagen med vardagssysslor jag tycker om, summerar Michael.

Michael Marklund

Ålder: 64

Familj: Hustrun Catarina, fyra barn och åtta barnbarn.

Bor: Hus på Sunnanå.

Aktuell: Lanserar en egen kryddkollektion 30 år efter segern i grill-SM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!