För åttonde gången arrangerades Atea IT-arena i Skellefteå.
– Varje år har antalet deltagare ökat och i år var det 250, berättar Magnus Tjernström, platschef på Iit-företaget Atea i Skellefteå.
Årets tema var cybersäkerhet.
– Det pågående cyberhotet påverkar mer eller mindre alla organisationer inom alla branscher i dag. Tyvärr är det inte längre en fråga om den egna organisationen kommer bli attackerad utan när, säger Magnus.
En undersökning som Atea gjorde i maj i sin region norr, där Skellefteå ingår, visar att 74 procent av it-beslutsfattarna upplever att nivån av cyberhot mot den egna organisationen ökat mycket senaste året.
Besökare på IT-arenan i Skellefteå fick själva uppleva en pulshöjande cyberattack i Ateas Cyber Security Escape Room.
– Vi vill skapa en ”sense of urgency” där deltagarna får träna sina it-säkerhetsmuskler genom realistiska övningar och scenarier, berättar Magnus.
AI var också ett hett ämne under dagen. Boliden testar detta inom flera områden. Bland annat undersöker de om det finns teknik som kan göra anrikningsverken självlärande. Främst har de testat detta på den komplicerade flotationsprocessen.
– Det handlar då om processtyrning med hjälp av bland annat maskininlärning, säger Mathias Nilsson, som sedan i mars är ny IT-chef på Boliden.
Han är övertygad om att AI i framtiden kommer att spela en viktig roll inom gruvindustrin.
– Absolut, vi kommer att se AI i alla delar av vår verksamhet och vara ett viktigt verktyg för att till exempel skapa värde genom effektivare processer, ökad produktivitet, säkrare arbetsplatser och förbättrat hållbarhetsarbete, säger Mathias.
Han konstaterar att det finns en stark entreprenörsanda inom Boliden och att detta leder till många initiativ hos de olika enheterna.
– Mycket pågår i alla hörn inom Boliden och det är viktigt att uppmuntra dynamiken som den decentraliserade organisationen ger. Men det lokala beslutsfattandet behöver bättre central samordning och uppföljning för att på så vis kunna dra nytta av lärdomar och uppskalningsmöjligheter, betonar han.
Northvolt Etts It- & digitaliseringschef.Andreas Stenlund berättade på konferensen att de inte bara producerar världens grönaste batteri utan även utvecklar och driftsätter världens mest uppkopplade fabrik.
– Vi har både använt oss av digitala tvillingar i vårt upplägg kring bygget av fabriken och framtagningen av batterier, berättar Andreas.
En digital tvilling är en virtuell variant i molnet av en fysisk produkt, process eller ett system. Den skapas genom att använda data från sensorer och annan insamlad information för att skapa en exakt digital kopia. Denna digitala tvilling kan användas för att analysera, simulera och optimera prestanda, vilket gör det möjligt att identifiera potentiella problem och förbättra effektiviteten innan de uppstår i den verkliga världen.
– I dag har vi till exempel 2 200 switchar uppkopplade och strömmar 24 TB data till molnet varje dag. Både switchar och data kommer att öka allteftersom fabriken byggs ut, säger Andreas.
Skellefteå kommun har under de senaste fem året arbetat med att frigöra tid ute i kommunens verksamheter och gå från traditionella e-tjänster till en ”automationsfabrik. På IT-arenan berättade enhetscheferna Karin Wikgren och Fredrik Wallerström om den resan. Fredrik citerar forskaren Johan Magnusson i hans framtidsspaning ’Vi behöver klara 125 procent av välfärden med 75 procent av bemanningen".
På konferensen delade de bland annat med sig av arbetat med den nya tjänsten Behörighetsbiet som sjösattes 2023. Den kom till efter önskemål från chefer på socialkontoret i Skellefteå. Problemet var att det tog alltför mycket tid att utrusta nya medarbetare med behörigheter som de behöver för att kunna börja utföra sitt arbete.
– Det var rörigt för cheferna och svårt att komma ihåg allt som behöver beställas och förberedas. Eftersom det finns så många val i den processen blev det ofta fel någonstans, berättar Karin.
Lösningen blev att underlätta för chefer genom att skapa en digital checklista anpassad för varje yrkeskategori som automatiskt kopplar till rätt behörighetsbeställningar. Det kunde till exempel vara att beställa teknisk utrustning, ordna behörigheter i system, förbereda passerkort och säkerställa att det finns arbetskläder i rätt storlek.
– Hittills har detta system använts för att utrusta 550 nyanställda, säger Fredrik.