Provjobbade i Skellefteå – och stannade kvar

25-årige Bereket Ghebremedhin från Kristianstad var en av de "provjobbare" som socialkontoret anställde som vikarier under sommaren. Genom projektet fick personer från södra Sverige möjlighet att testa arbets- och vardagslivet i Skellefteå. "Nu jobbar jag för att min familj också ska kunna flytta hit", säger Bereket.

"Jag uppskattar att kommunen ordnade boende på Campus så att jag kunde provjobba i Skellefteå", säger Bereket Ghebremedhin.

"Jag uppskattar att kommunen ordnade boende på Campus så att jag kunde provjobba i Skellefteå", säger Bereket Ghebremedhin.

Foto: Åsa Juthberg

Skellefteå2024-10-13 17:00

Under sommaren 2024 anställde socialkontoret 20 "provjobbare" inom vård, omsorg och stöd i två olika projekt. "Provjobba och provbo" var ett samarbetsprojekt där resa och boende betalades av Arbetsförmedlingen och i "Jobba och bo i Skellefteå" stod Skellefteå kommun för bostaden. 

Vård- och omsorgsboendet Brogården i Skellefteå tog emot tre provjobbare – och alla tre har stannat kvar efter sommaren. Bereket Ghebremedhin berättar för Norran hur beslutet att flytta till Skellefteå växte fram. Han bodde i Kristianstad men när en vän till honom flyttade till Arvidsjaur väcktes en nyfikenhet på norra Sverige.

– Jag började kolla Skellefteå kommuns hemsida och den är riktigt bra, där finns allt man behöver veta. Det var där jag hittade jobbet på Brogården och efter två intervjuer fick jag det.

undefined
Bereket Ghebremedhin trivs i Skellefteå. "Det är ett jättelugnt samhälle".

Kommunen erbjöd honom en tillfällig bostad på Campus under sommaren och när sommaren var slut hade Bereket bestämt sig – han ville stanna i Skellefteå.

– Här är det jättelugnt jämfört med södra Sverige. Jag har två små barn som jag vill ska växa upp här för barn har det mycket bättre här.

Han trivs med att ha naturen utanför dörren och tycker att Skellefteå är fint, åtminstone på sommaren.

– Jag har hört att det är lång vinter och mycket snö. Det blir spännande att se. Jag har aldrig åkt skidor så det vill jag prova.

Nu återstår det bara att hitta en bostad så att familjen kan komma upp och slå sig till ro. Det är lättare sagt än gjort. Bereket har haft korta hyreskontrakt och flyttat runt mellan olika lägenheter. En ny lägenhet är inte att tänka på. Han står i kö på Skebo och Heimstaden och kollar Facebook.

– Tyvärr hyr många ut i andra hand för jättehöga hyror. Och man har inget annat val än att betala.

undefined
Bereket Ghebremedhin jobbar hårt för att familjen ska kunna flytta upp till honom. "Det klart att jag saknar dem".

Bereket jobbar i stort sett hela tiden. Han vikarierar på Brogården och kör taxi, med målet att få råd med en bostad till familjen. De har ännu inte besökt Skellefteå och sedan Bereket flyttade har han bara träffat dem digitalt. 

– Det klart att jag saknar dem.

Hans sambo (särbo för tillfället) studerar till kock och i Skellefteå ser det ut att finnas jobb för henne. Alla i familjen är med på att flytta.

Vad har du sagt till dem om Skellefteå?

– Jag ljuger inte för dem när jag säger allt som är bra. Därnere får man höra att folk i norra Sverige är tråkiga och inte går att prata med men det går att prata med alla här. Det finns en massa bra ställen för ett socialt liv, till exempel Sara kulturhus och Welcome house. Det enda som är dåligt är att det saknas bostäder. Och så är det dumt att E4 går genom stan, det är inte bra när man kör taxi (skratt). Men det finns gott om jobb här, och det viktigaste för mig är att det är en bra plats för barnen. Det finns många anledningar att stanna i Skellefteå.

Enligt Inger Engström, HR-strateg på socialkontoret, var syftet med projekten att klara sommarsituationen inom vård- och omsorg och det har blivit lyckat. Deltagarna har varit "jättepositiva".

– Vi har varit i kontakt med alla efteråt och en del säger att de gärna skulle vilja flytta upp till Skellefteå men nämner också svårigheten att hitta bostad med en rimlig hyra. Men vi är jätteglada att de valde att komma upp och jobba och vår förhoppning är att många vill komma tillbaka om det skulle finnas behov av liknande projekt nästa sommar. 

Fakta: Projekten

  • ”Provjobba och provbo” – resa och boende betalt av arbetsförmedlingen riktade sig till personer inskrivna på arbetsförmedlingen i södra Sverige​. Det kom nio personer, två undersköterskor och övriga vårdbiträden eller stödpersonal​.
  • ”Jobba och bo” – boende betalt av Socialkontoret, ej bosatta i Skellefteå kommun​. Elva personer, två sjuksköterskor, en undersköterska och övriga var vårdbiträden, stödpersonal och en personlig assistent. ​
  • Tre har en fortsatt anställning som vårdbiträden efter det att sommarvikariatet avslutades.​
  • Vid erbjudande om sommarjobb fick de också erbjudande om kostnadsfritt boende på Campus eller Medlefors folkhögskola som de sedan förmånsbeskattades för enligt skatteverkets regler.
  • Deltagarna har varit mellan 18 år och 63 år - medelålder 39 år​.

Socialkontoret följer upp sommaren 2024 och planerar inför sommaren 2025. Den tuffa konkurrensen om sommarvikarier ser ut att fortsätta 2025 och projektet kommer mest troligt att upprepas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!