Dagens besked gäller främst tjänstemän i Stockholm och Västerås, något som Ekot var först med att rapportera. Men även tjänstemän som arbetar i Skellefteå berörs. Förhandlingar ska fortfarande pågå kring varslet i Skellefteå, som är det största.
Nadja Yusuf, pressekreterare på Unionen, bekräftar för Norran att totalt 235 tjänstemän sägs upp i denna omgång. I Västerås får 129 anställda gå, 81 anställda i Stockholm och 25 tjänstemän sägs upp i Skellefteå. 90 av dessa tjänstemän är medlemmar i Unionen, berättar Nadja Yusuf.
– Detta varsel gäller bara tjänstemännen, främst anställda på avdelningarna Northvolt Labs och Northvolt Materials. De avdelningarna ligger i Västerås, där uppsägningarna är som störst.
Dagens arbete rapporterar att också 122 industriarbetare sägs upp i Västerås.
Förhandlingarna gällande anställda på Northvolt Ett återstår.
– Det här är ett första steg. Det stora varslet gäller Northvolt Ett, säger Nadja Yusuf.
Hur ser du på det här första beskedet?
– Det har varit tuffa beslut som har behövt fattas under enorm tidspress för våra förtroendevalda. Men det är samtidigt beslut som behövde fattas för bolagets framtid. Det är tuffa, men nödvändiga beslut, säger hon.
Även Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer, bekräftar att förhandlingarna rörande Skellefteå fortfarande pågår, och att siffrorna i huvudsak berör tjänstemän i Stockholm och Västerås.
– Det är vissa som påverkas av det i Skellefteå också, mest på grund av hur olika affärsenheter är uppstyrda. Stockholm, Västerås och Skellefteå har mycket arbete som de gör tillsammans.
Antalet varslade har däremot sjunkit i samband med de fackliga förhandlingarna. Initialt skulle 400 tjänster bort i Västerås och 200 i Stockholm.
– Det är en helt annan siffra jämfört med varslet som Northvolt ursprungligen gick ut med. Det är förstås alltid det vi jobbar för. Vi vill kunna känna i slutändan att vi under omständigheterna har kämpat för att ta ner den siffran och se till att beslutet som fattas har god grund, säger Teodor Mellström.
Han förklarar hur det kan gå till i praktiken att försöka sänka varselsiffran:
– Huvudsakligen sker det genom att man omidentifierar placeringar eller att man kan hitta andra möjligheter. Det kan även vara så att det har varit individer som kan anses kritiska för företaget, och att man tänker om så att de får stanna.
Han ser en skyldighet hos företaget att göra det tydligt för de drabbade om varför just de kommer att få gå.
– Det är ju företagets ansvar i grunden att gå ut med den här informationen förstås, men också att göra det tydligt och förklara för de här personerna varför de har blivit valda.
Lena Lundgren, lokalt ombud på IF Metall, har inga nya besked att ge om förhandlingarna gällande varslet på Northvolt Ett i Skellefteå.
– Vi har ingen ny information här. Vi har inte alls kommit in på de diskussionerna ännu. Jag gissar att Northvolt har diskuterat varslet i Stockholm och Västerås först, säger hon.
Hon ser dagens besked som ett tecken på att förhandlingar gällande anställda på Northvolt Ett kan börja ta fart.
– Det kanske innebär att det börjar bli dags, men fabriken i Skellefteå är en väldigt mycket större arbetsplats. Det gör processen mer komplex och då tar det också längre tid.