Wipro omsätter en halv miljard från Skellefteå

Wipro Infrastructure Engineering är fortfarande verksamt i Skellefteå där centrala delar av den europeiska verksamheten finns. ”Vi har klarat oss bra affärsmässigt under pandemin om man jämför med andra i vår bransch”, säger Jan Nilsson, Senior Technical Adviser.

Jan Nilsson, veteran på Wipro i Skellefteå, pratar med Amir Taheri som jobbar med reklamationer.

Jan Nilsson, veteran på Wipro i Skellefteå, pratar med Amir Taheri som jobbar med reklamationer.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2022-01-07 07:00

Norran träffar Jan Nilsson, som jobbat i bolaget sedan 1989, och Serge Blancher, chef för produktionstekniken och tillika platschef sedan den 1 oktober. 

Det var 2006 som beskedet kom att Wipro skulle lägga ned produktionen i Skellefteå. I lokalerna på Hedensbyn hade tunga namn verkat: Hiab-Foco, Hydrauto och de sista åren Wipro efter ägarförändring. En del av verksamheten skulle bli kvar i stan, Wipro Infrastructure Engineerings Technical Center, som fick nya lokaler på ungefär 1500 kvadratmeter på Norrvallas Industriområde i mars 2017.

undefined
Jan Nilsson, veteran på Wipro i Skellefteå, pratar med Amir Taheri som jobbar med reklamationer.

Wipro Infrastructure Engineering AB har sitt säte i Skellefteå och har därför nyckeltjänster som produktutveckling, produktionsteknik, utvecklingslab, finans, löneadministration, logistik, reklamationsavdelning, med mera. 

– Dessutom tillverkar vi prototyper här vid behov, berättar Jan Nilsson.  

Totalt utgår drygt 30 personer av i dag 161 i Sverige från Skellefteå. Till svenska koncernen räknas också enheterna i Bispgården och Östersund. I Europa finns också verksamhet i Finland och Rumänien. 

undefined
Per Nyman sköter tester på Wipro Infrastructure Engineering i Skellefteå.

Ägarna och Wipros huvudkontor finns i Indien, vilket Nilsson ser som en styrka i dag. 

– Konkurrensen är fortsatt stenhård. En stor fördel som vi har är att vi kan köpa relativt billiga komponenter från Indien, berättar han.

Wipros hydraulcylindrar återfinns i en mängd produkter som kranar, skogsmaskiner och lastbilar. Liksom många andra produkter handlar det om hållbarhet och elektrifiering då det gäller framtiden. Hydraulcylindrar kommer att finnas även i elektrifierade fordon. 

– Men vi måste jobba med energisnåla system som bidrar till att energiförbrukningen går ned. De senaste fyra åren har det exploderat. Man har fått upp ögonen för vilka energibesparingar som går att göra, berättar Jan Nilsson. 

undefined
Jan Nilsson, Senior Technical Adviser och Serge Blancher, chef för produktionstekniken och tillika platschef sedan den 1 oktober, visar företagets cirka 1500 kvadratmeter stora lokaler.

Serge Blancher har ett tydligt mål:

– Vi ska ha den bästa arbetsplatsen i stan och vara duktigast i världen. Vi tittar nu på nästa våg av produktionsteknik men målet blir Industri 4:0. 

Wipro placerar sig under 2020 på plats 13, sett till rörelseintäkter, bland företagen i Norranområdet med 551 miljoner kronor och på plats nio räknat på resultat efter finansnetto: 67,6 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!