”Framtidens plats för nya hem och nya möjligheter.” Den rubriken har Skellefteå Folkets hus satt på en skrivelse till kommunen.
– Projektet ligger rätt i tiden. Skellefteå behöver fler bostäder och vi får möjlighet att utveckla Folkparken. Ekonomin rullar på för oss men vi vill göra investeringar och då behöver vi mer pengar.
Redan i början av 2021 tecknade Folkets hus ett avtal med Riksbyggen och Skellefteå Kraft för att utveckla Folkparkens område.
– Vi har fortfarande ett avtal och Riksbyggen har markrättigheterna till 2026.
Det har visats att marken som är tänkt att bebyggas inte ger rätt till bostäder.
– Det har skett en miss i processen eller från vår sida, säger Gunnar Holmlund.
Kommunen arbetar nu med en översiktsplan över området där Folkparken ligger. Skrivelsen är gjord för att man i den ska kunna ändra det aktuella markområdet till bostadsmark. Översiktsplanen förväntas bli klar i sommar eller höst.
Placeringen av bostäderna är då tänkt i västra delen av Folkparken efter Jägarvägen, från Coopområdet och upp till Mossgatan.
– Om bebyggelse skapas på västra delen så ser vi möjligheter att göra den östra delen mer optimerad för verksamheten som bedrivs idag och i framtiden.
Tanken är att markområdet börjar till höger om grinden mot Mossgatan och går cirka tio meter bakom ladan.
Riksbyggens projektchef Jonas Broady berättar att det rör sig om cirka 200 lägenheter.
– Vi ser nivån om cirka 200 lägenheter som en bra och rimlig nivå för exploatering.
Det finns även en skiss framtagen för området.
– Folket hus är ägare av marken, men vi har hjälpt till i arbetet och hoppas kunna förverkliga projektet, säger Jonas Broady.
Även Riksbyggen har varit i kontakt med kommunen inför den fördjupade översiktsplanen.
– Vi har haft en del kontakt med kommunen som velat avvakta den fördjupade översiktsplanen. Nu hoppas vi verkligen att kommunen delar vår uppfattning om att en utveckling av området skulle vara positivt för Skellefteå, säger Jonas Broady.
Nästa år firar Folkparken 100 år. Etableringen 1925 blev en mötesplats med utomhusaktiviteter som dans, musik och tivoli. 1973 byggdes själva huvudbyggnaden. 1992 gjordes sedan en omfattande utbyggnad då bland annat festsalen Kronan lades till.