Omfattande skadegörelse på boplats

Uppställningsplatsen för EU-migranternas husvagnar har åter vandaliserats. Rutor på fordon och husvagnar har krossats och saker ligger utspridda. ”Vi hade tänkt bo här. Nu är vi oroliga och rädda över det som hänt”, säger Victor, en äldre man i gruppen.

Maria hade låst husvagnen med hänglås men dörren är uppbruten och saker har slängts ut på marken.

Maria hade låst husvagnen med hänglås men dörren är uppbruten och saker har slängts ut på marken.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2020-08-24 06:15

Före sommaren var kommunen på plats och städade upp då det var skräpigt på området. Enligt planeringschef Lars Hedqvist hade vagnarna vandaliserats och saker ur dem kastats på marken.

Nu har det återigen skett vandalisering. Under midsommar åkte de flesta EU-migranter hem till Rumänien och då kördes ett par husvagnar från Mobacken till uppställningsplatsen.

– De blev omgående vandaliserade. Jag trodde inte det skulle hända igen men tydligen har de som gjort detta åter besökt platsen, säger Lars Hedqvist.

Norran har varit på platsen ännu en gång för att se vad som har hänt. Det är tydligt att någon eller några personer varit där sedan vårt senaste besök i våras. I princip alla fönster på husvagnar och fordon är sönderslagna. Framför en av husvagnarna ligger saker utspridda och någon har eldat framför den.

Den här gången träffar vi även fyra personer från Rumänien, som bott flera somrar på området och varit i Skellefteå i fem år. Sammanlagt har det bott 25–30 personer på området, inklusive ett gäng från Moldavien, men de har inte återvänt. Några från Rumänien har fått hjälp av kyrkan under vintrarna.

De berättar att uppställningsplatsen har varit en bra plats att vara på och att den har känts trygg. 

– Tills nu. Det har tidigare kommit folk hit och kört runt med bilar och spelat hög musik på natten. De bara störde oss så vi var inte rädda. Ibland har polisen kommit förbi och frågat hur vi har det. Det var inga problem. Det har känts bra här, säger Maria.

De hade lämnat kvar sex husvagnar i området. Samtliga är nu förstörda. 

– Vi är rädda att de ska komma igen på nätterna, säger hon.

Oron bekräftas av Anders Lundmark, engagerad i S:t Örjans församling, som hjälper dem.

– De brukar flytta hit i slutet av maj och början på juni. Men det har nu aldrig varit aktuellt på grund av omfattande vandalisering.

Han säger att han besökt platsen regelbundet och det var visserligen lite skräpigt, men det var först under vårvintern som platsen vandaliserades ordentligt. 

EU-migranterna visar runt vid sina husvagnar och pekar på kläder och annat som kastats ut på backen. 

– Jag hade dem i husvagnen och nu är allt smutsigt och sönder, säger Maria.

Victors bil är demolerad.

– De har tagit batteriet också.

Draget till husvagnen har också försvunnit så nu blir det svårt att dra den därifrån.

– Det är inte bra det de gör, har sönder. Vi har tiggt ihop till att köpa de här husvagnarna och annat. Vi har suttit ute i kyla och värme för dem, säger Victor.

De EU-migranter som återvänt till Skellefteå år efter år säger att de gör det för att Skellefteborna generellt är snälla.

– Vi har fått både mat, pengar och kläder, säger Maria.

I dag får de hjälp av kyrkan med boende. 

– Där är det lugnt, ingen som stör. Vi ser till att hålla fint och rent kring husvagnarna. Vi har el och vatten. Men vi ska flyttas igen, säger Maria.

Hur det blir framöver vet hon inte. 

Nu pågår enligt Lars Hedqvist arbete för att kontakta ägarna av fordonen för att meddela att de måste flytta dem om de inte används och att kommunen annars kommer att flytta dem.

– Alla fordon ägs av någon och vi kan inte bara ta dem. Som myndighet kan vi bara agera om de är farliga eller miljöskadliga och en besiktning visar att det inte finns sådana risker.

Lars Hedqvist upplever att det finns krafter från olika håll som vill sabotera för EU-migranterna.

– Det här verkar vara en varböld för vissa personer.

Han tillägger:

– Vi har ju lovat att vi ska städa på platsen, men så sker detta igen. Vi har inga bra verktyg för att hantera det här. Det måste bli en fortsatt diskussion politiskt om hur vi ska agera.

EU-migranterna är tydliga med att de inte skulle tigga om de inte behövde. De har en undermålig skolgång vilket gör det svårt att få jobb eller hjälp på annat sätt i Rumänien. Helst skulle de vilja ha ett riktigt jobb. 

– Skriv det, säger flera av dem.

De vill flytta hit och ge sina barn en bra framtid.

– Det är bättre än att vara på gatorna, säger Maria.

– Vi vill inte tigga. Vi är trötta på det. Vi är snälla och trevliga och bråkar inte. Vi vill leva som normala människor.

Vill ni säga något till de som varit här och förstört?

– Vi ber dem att inte komma hit och störa och göra sönder grejer de inte äger. För oss är det mycket pengar, säger de gemensamt via tolk.

Detta har hänt

Norran berättade i december 2019 att kommunen kunde tvingas betala en hög sanktionsavgift för brott mot bygglovsbestämmelserna, efter att mark upplåtits för uppställning av bilar och husvagnar sedan 2015.

Planeringschef Lars Hedqvist sa samma månad att de planerade att söka tillstånd för en tillfällig uppställning av husvagnar samt att området skulle städas upp.

I april 2020 fick kommunen ett bygglov för platsen, vilket nu överklagats. 

I juni meddelades att sanktionsavgiften blev 331 391 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!