Den gångna veckan skakas av flera arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Två personer har inom kort tid omkommit i olyckor på Northvoltområdet. Dessutom omkom fem personer i en hissolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg på måndagen.
I lördags kom beskedet om att en ung man omkommit i samband med att en grävmaskin gått genom isen utanför Örnsköldsvik på fredagen.
På fredagen höll arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) en pressträff tillsammans med jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).
– Det är en otroligt mörk vecka och man har egentligen inga ord och jag tänker bara otroligt mycket på alla dessa personer som drabbats och alla anhöriga och kolleger som drabbats, säger Paulina Brandberg (L) till Norran.
Krävs det en sådan mörk vecka för att ni ska agera?
– Vi har redan sedan tidigare påbörjat ett antal åtgärder. I september gav vi uppdrag till hur fler skyddsombud kan bli engagerade på fler arbetsplatser, där det saknas. Vi har redan utvidgat åtgärder men när något sådant här sker blir man påmind om hur viktigt arbetet är. Vi måste växla upp och titta brett.
På pressträffen presenterades bland annat att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att utföra fler oanmälda kontroller på arbetsplatser, för att förebygga fler dödsolyckor.
– Det är regeringens övertygelse att oanmälda inspektioner ger en bättre bild av säkerhetsbilden på arbetsplatsen. Om vi ökar dem kan arbetsgivare gå upp lite mer på tå, säger Paulina Brandberg till Norran.
Hade olyckorna på Northvolt kunnat undvikas om det funnits fler kontroller?
– Jag vill inte spekulera i specifika fall. Vi har inte tillräckligt med information.
Enligt Paulina Brandberg är det viktigt att jobba från två håll. Underlätta för den stora majoriteten av arbetsgivare att göra rätt och samtidigt göra det tydligt hur man bedriver ett gediget arbetsmiljöarbete.
– Vi har också arbetsgivare som medvetet gör avsteg från säkerheten och har en undermålig säkerhet och som konkurrerar genom att pressa priser genom att skära ner på säkerheten, och vi måste aktivt arbeta för att få bort det fusket.
Northvolt byggs och expanderar i en snabb takt. Hur kan detta påverka säkerheten?
– Det är klart att när det finns tidspress och det är stora projekt som ska gå fort så finns det risker i det. Man jag vill inte gå in och peka ut enskilda företag – det är inte min uppgift som statsråd och jag har heller inte den informationen om de specifika olyckorna.
– Men det är klart att tidspress kommer in i en sådan situation.
Den rådande lågkonjunkturen kan också bidra till risker när företag behöver göra besparingar.
– I det aktuella ekonomiska läget finns det risker till det.
Hon säger också att det aldrig får vara att någon på en arbetsplats som på grund av språkförbistring inte får tillräcklig information om vilka säkerhetsföreskrifter som gäller.
– Vi har ganska många arbetsplatser i Sverige som har utländsk arbetskraft och det är viktigt hur vi säkerställer att de som inte talar svenska förstår vad de har att förhålla sig till gällande säkerheten. Det kan också kanske vara så att de inte är vana vid säkerhetstänket från sina länder. Där måste vi vara extra noga.
Paulina Brandberg har besökt olycksplatsen i Sundbyberg, där fem personer omkom i en hissolycka. Det finns i nuläget inga planer på att besöka Skellefteå och Northvolt.
– Vi får se framöver, säger hon.
Ni uppgav på pressträffen att ni följer utredningarna av dödsolyckorna i veckan – hur följer ni utredningarna på Northvolt?
– Jag har haft kontakt med flera aktörer under fredagsmorgonen som är inblandade och ska prata med Statens haverikommission på måndag och Arbetsmiljöverket.
Under veckan har hon tagit löpande kontakt för att informera sig om vad det egentligen är som hänt i syfte att se vad de kan göra för att förhindra att det sker igen, fortsätter hon.
– Jag har inte varit i kontakt med Northvolt eller något enskilt företag. Det är ett intensivt utredningsarbete. Det viktigaste för mig är orsaken bakom och vidta åtgärder, säger hon.