Det var i torsdags förra veckan som Vårdförbundet gick ut i övertidsblockad. De som berörs av blockaden är 5000 medlemmar i fackförbundet och även icke anslutna personer som jobbar i de yrkesroller som Vårdförbundet organiserar. Bland annat berörs Skellefteå sjukhus, framför allt beredskapslinjer som akuten, intensivvården, operation och förlossningen. Syftet med blockaden är att Vårdförbundet vill få ett avtal som ger högre löner och lägre veckoarbetstid. Ännu har de inte kommit överens med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och arbetsgivarorganisationen Sobona.
Blockaden har redan fått konsekvenser på sjukhuset.
– Här på operationsavdelningen berörs alla specialistsjuksköterskor. Vi har fått göra om alla deras scheman för att de inte ska riskera att behöva jobba övertid. Följden har blivit att färre personer jobbar dagtid och vi måste stänga operationssalar, säger Fredrik Jakobsson.
Från torsdagen då blockaden inleddes till nästa vecka har tio operationer behövt ställas in.
– Det är planerade operationer som ställs in. De som kan vänta. Alla canceroperationer och akuta operationer upprätthåller vi, säger han.
Ännu har de inte behövt förhandla med Vårdförbundet om skyddsarbete. Det handlar om arbete som arbetstagare är skyldiga att utföra trots konflikten, exempelvis akuta operationer. Men detta måste rapporteras till Vårdförbundet.
– Det skulle kunna hända om personal blir sjuk eller om vi har akuta behov, men vi har en plan för att hantera det, säger han.
Han berättar att personalgruppen påverkas mycket.
– Vi måste lägga om schemat på tre dagar. Sedan finns det en ovisshet så länge konflikten pågår. Efter den är över ska vi ändra schemat igen. För oss som jobbar med planeringen innebär det att det är svårt att planera långt fram.
Men på ambulansen i Skellefteå har det gått bra hittills, enligt avdelningschef Mattias Lundmark.
– Det är tur att vi har bra scheman redan. Vi har ingen större mängd övertid generellt utan bara vid kvardröjande vid en insats. Vi har lyckats hålla bemanningen. Om någon blir sjuk har vi också ett enkelt sätt att ersätta personen.
De har däremot förhandlat med Vårdförbundet om skyddsarbete.
– Ja, vi har förhandlingar varje dag centralt där vi går igenom övertid. Det gäller våra prio ettor och tvåor som vi åker på.
Det finns ingen bortre gräns för hur länge blockaden kan pågå.
– Vi har inte hört något från SKR. De måste komma med ett bud. Vi är beredda att köra på tills de kommer med ett, säger Mikaela Bergström, vice ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.
Enligt henne har reaktionerna från medlemmarna över lag varit positiva.
– De tycker det är skönt att vi sätter ned foten och att vi inte går med på att vi ska betala med vår hälsa för att vården ska gå runt.
Vilka reaktioner får ni från verksamheterna?
– De har väldigt mycket panik när de inser att de byggt verksamheten på att vi hela tiden ska ställa upp och täcka upp för varandra. När de inte får ta in våra medlemmar har de inte tillräckligt med personal.
Hon tillägger:
– Vi har sagt det här länge. De måste arbeta för att få medarbetarna att stanna och att locka tillbaka de som lämnat.
Vilka verksamheter har mest panik?
– Det är de som använder sig mycket av jour och beredskap, som röntgen samt ambulansen i Umeå och Lycksele, även vissa vårdavdelningar som är så slimmade att direkt någon blir sjuk så faller hela planeringen.