Skellefteå växer tack vare invandringen

Skellefteå Kommunen ökade 2014 med 36 invånare. Utan invandringen skulle däremot befolkningen ha minskat med 855 personer.

24 februari 2015 18:00

Det visar folkmängdsstatistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Varför Skellefteå kommun enbart ökade med 36 invånare under 2014 vet ännu inte kommunchefen Kristina Sundin Jonsson.

– År 2013 hade vi fina siffror då vi ökade med cirka 200 invånare. Men vi har inte djupanalyserat statistiken från 2014 ännu. Det vi ser är att inflyttningen har ökat under året, men också att det exempelvis har varit ett sämre födelsenetto jämfört med år 2013, säger hon.

För att Skellefteå kommun ska kunna nå sitt mål att bli 80 000 invånare år 2030 är det av största vikt, enligt henne, att de nyanlända väljer att bo kvar.

– De nyanlända är en stor tillgång för kommunen och det är viktigt att vi ser det så. Här pågår det mycket såväl nationellt som lokalt. För att de ska kunna stanna kvar behövs både tillgång bostäder, men också sysselsättning. Det är också en förutsättning för att vi ska bli 80 000 invånare, säger hon och tillägger:

– Skellefteå är en bra plats att bo på. Vi bäddar också för att kunna växa genom exempelvis politiska beslut om nybyggnationer för såväl bostäder som skolor.

Enligt SCB hade Arjeplog 27 invandrade personer, men trots det minskade folkmängden med 73 personer, vilket gav den största folkminskningen i Sverige rent procentuellt med 2,4 procent.

Enligt kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson, S, beror det minskande invånartalet på ett födelseunderskott, att fler dör än vad det föds, och en allt äldre befolkning är ett vanligt problem för kommunerna i inlandet. Hon förklarar att kommunen arbetar ständigt med att bli attraktivare ställe att bosätta sig på.

– Vi kan jobba med där här hur mycket som helst, men vi klarar det inte utan hjälp. Jag hoppas att de här siffrorna blir varningsklockorna som ringer i regeringskvarteren.

 

Vi kan jobba med där här hur mycket som helst, men vi klarar det inte utan hjälp.

Norsjö: +5 invånare

Malå: -40 invånare

Robertsfors: -14 invånare

Arvidsjaur: +13 invånare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Andersson