Skellefteå kommun inrättar visselblåsarfunktion

För att motarbeta mutor, bedrägerier, stöld, jäv och andra allvarliga oegentligheter inom Skellefteå kommun inrättas nu en visselblåsarfunktion. Den kan använas av både kommunens medarbetare och invånare.

Visselblåsarfunktionen ska användas när de ordinarie vägarna via chefer och högre ansvariga inte fungerar.

Visselblåsarfunktionen ska användas när de ordinarie vägarna via chefer och högre ansvariga inte fungerar.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå kommun2020-09-15 16:52

Brott mot lagen eller allvarliga avvikelser mot interna regler och riktlinjer kan också anmälas. Ärenden som anses vara inom ramen för visselblåsarfunktionen kommer att utredas av ett externt företag som sedan ger förslag på åtgärder.

– Funktionen är ett komplement då de ordinarie vägarna som går via chefer och högre ansvariga inte fungerar. Därför är visselblåsarfunktionen viktig ur ett demokratiskt perspektiv för att bibehålla och stärka förtroendet för vår verksamhet, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Invånare och medarbetare kommer att kunna anmäla en förtroendevald, en chef eller annan nyckelperson om man misstänker att personen begått ett allvarligt fel som inte går att hantera öppet inom organisationen. Man kan också rikta anmälan mot medarbetare som arbetar för personer som är i beroendeställning till dem.

– Det kan vara viktigt att påpeka att visselblåsarfunktionen inte är till för mer allmänna synpunkter på exempelvis ledarskap, arbetsmiljö eller verksamhetsplanering. Den ska heller inte användas till att rapportera känsliga HR-frågor. Om det inte känns bra att prata med chefen eller chefens chef om dessa frågor kan man istället vända sig till sin HR-funktion eller någon facklig företrädare, säger biträdande förhandlingschef Maria Berggren som är ansvarig och kontaktperson för visselblåsarfunktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!