Veronica och Sara rycker ut vid misstänkt smitta

”Hej Ingeborg, det är Veronica från mobila provtagningsteamet som kommer”, säger sjuksköterskan Veronica Eriksson och kliver in.

Veronica Eriksson tar ett test för covid-19 på Ingeborg Jonsson.

Veronica Eriksson tar ett test för covid-19 på Ingeborg Jonsson.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå kommun2020-04-22 07:00

Det är fredag förmiddag och vi befinner oss hos Ingeborg Jonsson i Skellefteå. Hon är 92 år och bor själv, men har hjälp i sin vardag av hemtjänst. De senaste dagarna har hon haft hosta och det är därför Veronica gör ett hembesök. Hon ska ta ett test på Ingeborg för covid-19. 

Det mobila provtagningsteamet i Skellefteå har varit i gång sedan den 1 april och består av två sjuksköterskor, Veronica Eriksson och Sara Lindström. Uppdraget består av att åka ut till olika typer av boenden och privatpersoner i Skellefteå kommun där det finns misstänkt smitta, ta prov och sedan sända det för analys.

– Vi åker till de som inte själva kan ta sig till provtagning och i de flesta fall åker vi ut samma dag. När vi kommer brukar vi alltid bli vänligt bemötta, med tacksamhet, säger Veronica och Sara nickar instämmande.

Det är på läkares ordination som mobila provtagningsteamet åker ut. Det är också läkare som avgör vilken skyddsgrad som ska gälla. 

– Från den 1 april till och med i dag har vi tagit prov på 60 personer och som mest på en och samma dag tog vi prov på nio personer. Vi är flexibla och om provtagningsbehovet ökar, så får teamet växa utifrån det, säger Veronica Eriksson och tillägger: 

– Vi brukar säga att vi bygger rälsen samtidigt som vi åker, eftersom det är en unik situation och vi vet inte hur det ser ut imorgon. Modellen med mobilt provtagningsteam finns inte överallt, men intuitivt skulle jag vilja säga att den är klockren.

– Det dyker hela tiden upp nya frågeställningar som vi bollar med varandra, tillägger Sara.

De säger också att tio procent av det totala antalet prov som hittills tagits är positiva för covid-19 och att tiden mellan provtagning och analyssvar är mellan 1 till 3 dagar.

De båda befarar en ökning av antalet smittade i Skellefteåområdet och säger att Region Västerbotten tagit höjd för det. Därför inskolas just nu fler medarbetare.

Veronica och Ingeborg småpratar en liten stund och Veronica gör i ordning utrustningen för att ta det så kallade nasopharynx-provet. 

– Vi tar det genom näsan, mot svalgväggen. Det kan kännas lite obehagligt, men det går över på en liten stund, förklarar Veronica. 

undefined
Sjuksköterskan Sara Lindström håller upp ett provtagningskit. Det använder mobila provtagningsteamet när de utför testerna.

Hon berättar för Ingeborg exakt vad som ska ske. När provtagningspinnen förts upp i näsan, får den sitta kvar en liten stund.

– Nu vrider jag på pinnen litegrann, förklarar hon för Ingeborg, som nickar och säger:

– Det går bra och det är bra att ni kan åka ut.

När provet tagits och placerats i ett tättslutande provrör desinficeras även själva behållaren.

– Det måste stå rakt upp, säger Veronica och fäster den i en speciell ställning i sin provtagningskorg.

Sedan återstår att säga hejdå till Ingeborg och önska trevlig helg.

Under hela tiden som vi vistats inne hos dagens patient har Veronica full skyddsutrustning, rock, handskar, munskydd och visir. Naturligtvis har även jag som reporter det. Allt, utom plastvisiret, kasseras direkt efteråt. Veronica byter också handskar och spritar händerna mellan momenten i själva provtagningen.

När allt är klart packas skyddsutrustningen i en plastpåse som knyts ihop.

– Det slängs i de vanliga soporna, säger Veronica.

Det är en omständlig procedur att ta på och av skyddskläderna. Allt ska ske i en viss, förutbestämd ordning. Efter varje moment ska handsprit användas.

Säkerheten och rutiner är a och o för Veronica och Sara. Och de båda menar att situationen med coronapandemin är komplex, inte minst för medarbetare som finns ute på olika typer av boenden och inom hemtjänsten.

– Ibland har vi sett att det saknats skyddsutrustning eller att den används fel och vi försöker ge saklig information för att alla ska skydda sig på rätt sätt, säger Veronica och Sara tillägger:

– Vi hänvisar också till Vårdhygiens hemsida och vi vill understryka att det är oerhört viktigt att hålla sig uppdaterad eftersom råd och riktlinjer förändras. 

Varför valde ni det här uppdraget?

– Jag tycker att det här är ett viktigt uppdrag, säger Sara och Veronica tillägger:

– Tack vare det så kände jag ingen tvekan. Vi är ett bra team och flexibla. Det jag också vill säga är att alla medarbetare i hela vårdkedjan är hjältar, de gör sitt jobb. Vi har full skyddsutrustning och det beror på att vi inte ska riskera att föra smittan vidare när vi tar prover. 

Fotnot: Ingeborgs provsvar för covid-19 var negativt. Provsvaret kom efter ganska precis ett dygn. 

Mobila provtagningsteamet

Består av sjuksköterskorna Veronica Eriksson och Sara Lindström. Veronica har tjänstgjort i 25 år, Sara har 15 år i tjänst och båda är anställda inom Region Västerbotten.

Den 1 april inleddes satsningen på mobila provtagningsteamet i Skellefteå. Till och med fredagen den 17 april hade de utfört coronaprov på totalt 60 personer. 

Det är läkare som bedömer om provtagning ska ske och den utförs oftast samma dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!