Utsattes för stöld på fritidsgården – ersattes inte

Kristin Jonssons son utsattes för stöld på Skellefteå kommuns fritidsgård Västergården i november. Hon hänvisades då till hemförsäkringen av fritidsgårdens chef och tvingades själv betala närmare 6 000 kronor för att ersätta det sonen blivit bestulen på. ”Fler föräldrar borde få veta hur dåligt skyddade våra barn är i kommunens lokaler”, säger hon.

I november utsattes Kristin Jonssons son för stöld på Västergården fritidsgård.

I november utsattes Kristin Jonssons son för stöld på Västergården fritidsgård.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå kommun2022-01-24 14:00

Sonen hade vid tillfället tagit av sig sin jacka för att delta i aktiviteterna inne på fritidsgården. Sent på kvällen får Kristin Jonsson ett förtvivlat telefonsamtal från sin son som har blivit av med jackan med EPA-nyckel och bankkort. 

– Polis kom till platsen och vi föräldrar åkte dit.  Personal vittnar om att de uttryckt önskan om skåp i lokalen men förklarar att de fått dåligt gehör från chef, säger Kristin Jonsson. 

Enligt Kristin Jonsson hade sju jackstölder skett på fritidsgården från terminsstarten efter sommarlovet fram till november och att de av den anledningen periodvis tvingats hålla stängt.  

– Efter omständigheterna skulle det finnas personal på plats för att hålla extra koll. Men det fungerade uppenbarligen inte, säger hon. 

undefined
Kristin Jonsson är besviken på kommunen. ”Fritidsgården ska vara en trygg plats för våra barn att vistas på”, säger hon. Genrebild.

Kristins son blev ledsen och besviken efter händelsen. Både för den materiella förlusten, men även på grund av obehaget i situationen. 

– Hans älskade peak-jacka som han var så rädd om försvann. Han kände sig väldigt utsatt och vill fortfarande inte besöka fritidsgården, säger hon. 

Efter några dagar kontaktade Kristin fritidsgårdens chef, som hänvisade henne till hemförsäkringen. 

– Självrisken är 1 800 kr, vilket är lika mycket som jackan kostade. Bytet av nycklar kostade 4 000 kronor, med trafikförsäkring. Den här händelsen kostade oss alltså närmare 6 000 kronor.

undefined
I november utsattes Kristin Jonssons son för stöld på Västergården fritidsgård.

Kristin berättar att sonen är försäkrad i skolan, genom skol- och fritidsförsäkring. Men att den bara gäller vid fysisk skada.

– Jag vet att det finns andra kommuner, där stölder ingår i fritidsförsäkringen. Visst, denna gång handlar det om materiella ting, men han blev väldigt skärrad.

Kristin är besviken på hur hela situationen hanterades, inte minst fritidsgårdschefens bemötande. 

– Det värsta är att hon aldrig frågat hur sonen mår, trots det obehag han blivit utsatt för. Fritidsgården ska vara en trygg plats för våra barn att vistas på och det är kommunens ansvar att se till att det finns förutsättningar för det. Vi är besvikna, hela familjen.

undefined
Enligt Berit Markstedt, avdelningschef på kultur och fritidskontoret i Skellefteå kommun, har stölderna på fritidsgårdarna ökat under pandemin.

Berit Markstedt, avdelningschef på kultur och fritidskontoret, bekräftar att det varit problematiskt med stölder.

Är det mycket stölder?

– När vi öppnade upp efter pandemin blev det mer stölder. Det kan bero på att fler ungdomar besökte gården och då var det svårt för personalen att hinna med och hålla koll på alla.

Vad har ni gjort för att förhindra stölderna?

– Vi har begränsat antalet besökare och byggt upp med mer personal på kvällarna. Vi har haft orosmöten med socialtjänsten, föräldrar och polis när det varit nödvändigt med vissa. Sedan var det så att på den här fritidsgården finns det skåp där man kan låsa in värdesaker. Men inte för jackor. 

När stölder sker i kommunens lokaler, ska föräldrarna då själva betala?

– Jag har varit i kontakt med kommunjurist och försäkringsbolag. Kommunen försäkrar sin egen egendom, men vad gäller det man själv äger är det hemförsäkringen som ska gälla. 

Ska inte ungdomar kunna känna sig trygga på kommunens fritidsgårdar?

– Naturligtvis ska ungdomar känna sig trygga. Personalen agerar så fort de har möjlighet genom att försöka trygga platsen, sedan lyckas man inte alltid. Det är tråkigt att åtgärder behövs över huvud taget. 

Stölder bland ungdomar

Under 2020 anmäldes närmare 5 353 stölder i skola och på fritidshem där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna.

Elever har med sig mobiltelefoner och annat till betydande värden. Värdesakerna är, förutom att de är stöldbegärliga även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen.

Prata gärna med dina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!