Mannen arbetade som sprängarbas för ett norrbottniskt företag som anlitats för att utföra sprängningar vid batterifabriksbygget år 2019. Sprängmedlet förvarades i ett godkänt förråd i Skellefteå kommun.
Mannen skulle tillbaka till inlandet, där han är bosatt, för ett annat jobb när det var över 150 kilo dynamit från sprängningsarbetet. Istället för att ta materialet tillbaka till förrådet tog han det med sig hem.
Han uppger i förhör att det var på grund av att det var stressigt. Han minns inte exakt varför det var stressigt men att han tror att det har med det andra jobbet att göra.
Cirka fyra månader senare gjorde Kronofogden en utmätning vid mannens bostad i inlandskommunen och de två kronoinspektörerna påträffade dynamiten i ett olåst förråd.
– Det hände ingenting allvarligt, men det är ju ingenting man vill träffa på. Vi hade inte riktigt koll på ifall det var instabilt, därför avbröt vi och inväntade assistans. Det inträffar incidenter för Kronofogden löpande, men det är väldigt få som vi behöver anmäla till Arbetsmiljöverket, berättade kronoinspektör Mattias Lindgren för Norran några dagar efter det inträffade.
Enligt domen rörde det sig om patronerad dynamit samt ett explosivt ämne innehållande RDX och TNT tillsammans med bland annat 800 nonelslangar med fästa sprängkapslar. Hanteringen av dessa materialtyper är hårt reglerade på grund av dess farlighet.
Tingsrätten skriver att den stora mängden dynamit, samt att den förvarat i ett olåst förråd, är försvårande omständigheter. Å andra sidan var risken för att dynamiten skulle ha detonerat begränsad, och då förrådet låg i en glesbefolkad ort var faran begränsad för att andra personer kunde ha skadats.
Om straffet hade blivit fängelse hade tio månader dömts ut, men då mannen är ostraffad sedan tidigare döms han till villkorlig dom och 100 dagsböter.
Åklagaren yrkade även att företaget som mannen utförde sprängningen åt skulle dömas att betala en företagsbot på 400 000 kronor.
Tingsrätten skriver att det är anmärkningsvärt att 150 kilo dynamit kan försvinna obemärkt, men att det måste sättas i relation till den stora mängd dynamit som användes under arbetet. Företaget har följt lagar, rutiner och annat som krävs för att förebygga brottet. Därför ogillas den delen av åtalet.