Upplevda ofredanden anmäls: ”Gränslös vid intimhygien”

En brukare upplever sig bli ofredad vid duschning av en anställd inom Skellefteå kommun. Denne ska också ha ont i kroppen efter att blivit lämnad i sin säng under väldigt många timmar. Nu har en medarbetare på arbetsplatsen lämnat in en anmälan enligt lex Sarah till kommunen.

Dusch.

Dusch.

Foto: Per Larsson/TT

Skellefteå kommun2023-10-16 08:00

Anmälan kom in den 25 september och gäller en anställd som enligt uppgiftslämnaren ska ha visat brister i utförande av insats, omsorg, stöd och service. Denne uppger i anmälan att det framkommit uppgifter i samtal med brukaren om gränslöshet vid exempelvis intimhygien.

"Detta bör vara uppmärksammat vid det här laget men vill nämna det i alla fall", står att läsa.

Uppgiftslämnaren skriver också att personen uppger att denne blir lämnad i sin säng under väldigt många timmar. Det ska enligt personen handla om ett tidsspann från klockan 15.00 till 09.00 dagen därpå.

"Eftersom personen inte kan ta sig upp själv, göra sina toalettbesök själv, ordna sig mat och så vidare så låter det orimligt länge om så är fallet."

Konsekvenser som detta kan ha lett till – eller riskerar att leda till – uppges vara upplevelser av att bli ofredad vid duschning och ont i kroppen till följd av "liggande i samma ställning länge", samt att inte få sina behov tillgodosedda gällande mat och toalettbesök.

undefined
”Vi strävar efter att bli bättre hela tiden för att brukare ska få ett bra stöd och det stöd den har rätt till”, säger Åsa Israelsson, avdelningschef för stöd och service inom Skellefteå kommun.

Åsa Israelsson, avdelningschef för stöd och service inom Skellefteå kommun, säger att utredningen är påbörjad i ärendet.

 – När den är klar då kan det finnas fel och brister som behöver rättas till på systemnivå. Om det är något i arbetssätt, rutiner, samarbeten i ärendet eller om det är medarbetare som brister i arbetet så behöver det rättas till, säger hon.

Jobbar den anställde kvar?

– Jag kan inte gå in på enskilda ärendet, men om det i en anmälan framkommer händelser som visar att medarbetaren brister i utfört arbetet så har vi en rutin att chefen i den situationen skyndsamt ska utreda händelsen. Chefen gör då en bedömning om det finns skäl att i så fall starta en annan utredning, vilket är en internutredning.

Vad har ni för ansvar kring eventuell polisanmälan när en anmälan kommer in?

 – Om det skulle vara så att vi ser att det är något brottsligt som förekommer eller att man ser att här finns anledning att göra en polisanmälan, då gör vi det under utredningens gång.

 Hon säger att socialförvaltningen har rutiner för att hantera sådana här situationer.

– Det händer saker i verksamheten och det uppstår situationer som inte är bra. Våra medarbetare blir också bättre och bättre på att anmäla. Syftet är att det som händer inte ska hända igen, säger Åsa Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!